Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro vzácné kaktusy?

Jaký substrát je nejlepší pro vzácné kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma pár vzácných kaktusů, které bych chtěl pěstovat co nejlépe, ale pořád se mi nedaří najít ten správný substrát. Četl jsem různé názory na internetu a dost mě to zmátlo. Někteří lidé doporučují směs s pískem, jiní zase říkají, že je lepší použít speciální kaktusový substrát. Myslím, že některé kaktusy potřebují více propustný substrát, aby se jim dařilo, ale které konkrétní složky by měl tento substrát obsahovat? Co třeba perlitu nebo kokosového vlákna? A co hnojivo, je potřeba ho přidávat do substrátu, nebo to raději řešit až později? Vím, že každá rostlina má své specifické požadavky, ale zajímalo by mě, co si myslíte o tom, jaký substrát by byl ideální pro vzácné druhy kaktusů. Jaké máte zkušenosti vy? Jaký substrát používáte a jak se vašim rostlinám daří? Budu moc rád za jakékoli rady a tipy!

142 slov
1.4 minut čtení
19. 10. 2022
Bedřich Konečný

Nejlepší substrát pro vzácné kaktusy by měl být opravdu hodně propustný, jinak ti můžou snadno uhynout na hnilobu. Obecně se doporučuje směs s pískem, perlit nebo lávovou drť. Někteří zahradníci používají i kokosové vlákno, ale to je spíš pro sukulenty než pro kaktusy. Zkus třeba poměr 2:1:1 - dvě části kvalitního substrátu na kaktusy, jedna část písku a jedna část perlitu. Co se týče hnojiva, tak to bych dal až později, třeba na jaře, když začne vegetační období. Důležité je nepřehnojit a vybrat něco s nižším obsahem dusíku. Každopádně ty vzácné kaktusy potřebují dobrou péči, takže sleduj, jak se jim daří a podle toho upravuj substrát a péči.

108 slov
1.1 minut čtení
23. 11. 2024
Martina Lacinová

Co se týče substrátu pro vzácné kaktusy, je důležité, aby byl dobře propustný. Osobně doporučuji směs s pískem a perlitem, protože to pomáhá odvádět přebytečnou vodu a zabrání hnilobě kořenů. Můžeš zkusit i kokosové vlákno, ale pozor na to, jak moc zadržuje vlhkost, já radši kombinuju s pískem. Kaktusy obecně mají rády lehkou půdu. Co se hnojiva týče, já ho dávám až během vegetační sezóny, takže na jaře a v létě. Můžeš zkusit nějaké speciální hnojivo na kaktusy, ale většinou stačí i běžné hnojivo na sukulenty. Nezapomeň také na dobré odvodnění v květináči! Takže shrnuto - směs písku, perlitu a trochy zeminy a hnojit až později. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Irena Matějková
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky