Meskalin.cz/Fórum/Jak udržovat správnou teplotu pro kaktusy?

Jak udržovat správnou teplotu pro kaktusy?

V poslední době jsem se začal více zajímat o pěstování kaktusů a sukulentů, protože mě fascinuje jejich jedinečnost a krása. Nicméně mám docela velké obavy ohledně jejich teplotních požadavků. Když jsem si pročítal různé články, zjistil jsem, že každý druh kaktusu má trochu jiné nároky na teplotu, a já bych rád věděl, jak to vlastně vše správně nastavit, aby se mým rostlinám dařilo. Jaké jsou ideální teploty pro různé druhy kaktusů? Je třeba je chránit před nízkými teplotami nebo naopak se bát přehřátí na slunci? Jak moc je důležité dodržovat teplotní režim v různých ročních obdobích? Uvnitř bytu mám celkem příjemné klima, ale občas se mi stane, že je tam víc než 30 stupňů, což se asi některým kaktusům nemusí líbit. Co s tím můžu dělat? Mám je dávat blíž k oknu, nebo spíš dál od přímého slunce? Jaká je ideální doba na letnění venku a co si mám pohlídat při přechodu z interiéru na exteriér? Rád bych se dozvěděl i o tom, jak reagují na změny teploty a zda je potřeba je nějak aklimatizovat. Třeba máte nějaké tipy nebo triky, které bych měl vědět. Byl bych vděčný za jakékoli rady a zkušenosti od ostatních pěstitelů. Děkuji!

197 slov
2 minut čtení
7. 5. 2022
Marie Štěpánová

Teplota pro kaktusy je fakt důležitá, ale není to až tak složitý. Většina kaktusů má ráda teplo, ideálně 20-30 stupňů přes den a v noci klidně o pár stupňů míň. V zimě ti to ale může spadnout klidně pod 10, což některým kaktusům nevadí, ale většinou se jim víc líbí kolem 10-15 stupňů. V létě dej pozor na přehřátí – pokud máš víc jak 30, tak je lepší je dát trochu dál od okna, nebo aspoň je chránit před přímým sluncem.

Letnění venku je super, ale aklimatizuj je postupně. Začni třeba na pár hodin ve stínu a pak postupně zvyšuj dobu a dává je na slunce, jinak to špatně snášejí a můžou dostat spáleniny. Když se mění teploty, tak se kaktusy snaží přizpůsobit, ale ostříhání nebo přesazení neprováděj hned po velký změně teploty. Dobrej tip je taky sledovat vlhkost – kaktusy nemají rády vlhký substrát, tak radši zkontroluj, jestli jsou suchý před zaléváním. Takže v podstatě – teplo jo, ale né až moc a pozor na přechody z interiéru ven.

170 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Markéta Vaňková

Pěstování kaktusů fakt chce trochu praxe a znalostí ohledně teplot. Většina kaktusů má ráda teplo, ideálně tak 20-30 stupňů, ale nesnáší přehřátí, takže když ti doma šplhají teploty nad 30, dej je radši dál od okna nebo pod nějaký stín. V zimě pozor na mráz, některé druhy jsou citlivé a pod 10 stupňů už to pro ně může být špatné. Letnění venku je fajn, ale začni pomalu, aby se aklimatizovaly – klidně je první dny dávej na pár hodin do stínu a pak postupně zvyšuj dobu a sluníčko. Pokud se ti zdá, že kaktusy reagují na změny teploty moc nervózně (např. ztráta barvy nebo deformace), tak to může být znamení, že jim to nesedí. Drž se prostě základních pravidel – teplota v létě kolem 25-30 ve dne, v noci trochu chladněji, a v zimě ne méně než 10. Když mluvíš o tom bydlení, zkuste je udržovat v místnosti s dobrým světlem, ale bez přímého slunce přes poledne – to by je mohlo spálit. Takže jo, sledovat je a trochu experimentovat se určitě vyplatí.

173 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Blanka Pešková
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Vysoce náročné kaktusy: Jak se o ně správně starat?Objevte fascinující svět vysoce náročných kaktusů a naučte se, jak o ně správně pečovat. Tento článek přináší praktické tipy a podrobnosti o těchto un...
1000 slov
10 minut čtení
5. 5. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky