Meskalin.cz/Fórum/Žloutnou mi rostliny v hydroponii, co s tím?

Žloutnou mi rostliny v hydroponii, co s tím?

Zdravím všechny, potřebuju radu ohledně mých rostlin v hydroponii. Poslední dobou jsem si všiml, že začaly žloutnout a nevím, co s tím dělat. Pěstování hydroponických rostlin je pro mě celkem nová zkušenost a zatím jsem měl pocit, že se mi daří. Ale teď mám obavy, že něco dělám špatně. Mám několik druhů bylinek a zeleniny a u všech vidím to samé - listy ztrácejí barvu a působí unaveně. Zkoušel jsem už upravit osvětlení, ale nic se nezměnilo. Myslíte, že to může být nedostatkem živin? Nebo je to spíš přelití? Někde jsem četl, že pH vody hraje velkou roli, tak jestli je možné, že mám pH mimo optimální rozmezí? Jaké známky bych měl sledovat? Co byste doporučili na základě vašich zkušeností? Kdybych měl nějaké další informace o svém systému a podmínkách pěstování poskytnout, dejte vědět. Díky moc za každou radu!

139 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Vojtěch Vašek

Máš pravdu, žloutnutí může mít několik příčin. Zkus se podívat na živiny, může to být nedostatek dusíku nebo jiných minerálů. U hydroponie je důležitý vyvážený roztok a občas to chce přidat hnojivo, co je speciálně pro hydroponii.

Taky pH vody je klíčový, optimálně by mělo být mezi 5.5 a 6.5. Změř si to, protože moc kyselé nebo zásadité pH může znemožnit rostlinám přijímat živiny. A co třeba kořenový systém? Pokud máš moc vody nebo málo kyslíku, tak to taky může způsobovat problémy.

A nezapomeň na osvětlení – správa světla je důležitá, ale pokud už jsi to zkoušel upravit, tak zkus další faktory. Někdy se vyplatí prostě zkontrolovat, jestli nemáš plíseň nebo škůdce. Takže shrnuto: živiny, pH a kořeny. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
10. 10. 2024
Viktor Pecka

Žloutnutí může mít víc příčin. Zkus se podívat na pH, ideálně by mělo být kolem 5.5-6.5, pokud je moc nízké nebo vysoké, rostliny to můžou špatně snášet. Taky zkontroluj živiny, jestli máš v roztoku dostatek makro a mikroživin. Může být i problém s kořeny, jestli je máš přelitý nebo naopak suchý. Osvětlení je fajn, ale jestli není moc silný nebo slabý? Akorát to chce vychytat. Zkus taky zkontrolovat teplotu vody a vzduchu, to taky hraje roli. Pokud máš konkrétnější info o tom, jakou metodu používáš nebo jakou vodu do systému dáváš, tak by to mohlo pomoct víc. Držím palce!

99 slov
1 minut čtení
17. 7. 2024
Kateřina Holušová
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Chyby při pěstování v hydroponii a jak se jim vyhnoutObjevte nejběžnější chyby, které dělají pěstitelé v hydroponii, a naučte se, jak se jim efektivně vyhnout pro úspěšný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky