Meskalin.cz/Fórum/Jak se vyhnout plísním při pěstování rostlin v hydroponii?

Jak se vyhnout plísním při pěstování rostlin v hydroponii?

Při pěstování rostlin v hydroponii se mi stále nedaří vyhnout plísním a houbám. Snažím se dodržovat všechny doporučené postupy, ale i tak se někdy objeví. Možná dělám něco špatně, nebo nevím o něčem zásadním. Jaké jsou nejlepší metody, jak minimalizovat riziko plísní? Měnil jsem už vodu, kontroloval jsem pH i živiny, ale stejně mám obavy. Měl by mít systém nějaké speciální osvětlení, nebo je důležitá cirkulace vzduchu? A co substrát? Je lepší používat nějaké speciální medium, které pomáhá proti plísním? Vím, že i hygiena je důležitá, ale co konkrétně bych měl dělat jinak? Jak často by se měly čistit nádrže a hadice? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na přírodní prostředky proti plísni, nebo jestli je lepší použít nějakou chemii. Děkuji za každou radu.

125 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Michal Pospíšil

Plísně v hydroponii jsou fakt otravný problém. Mě osobně pomohlo pár věcí. První je dobrá cirkulace vzduchu – zkuste ventilátory, aby se vzduch hýbal a neseděl na rostlinách. Osvětlení je taky důležitý, nemělo by být moc silný a mělo by mít správnou délku osvětlování, aby se rostliny nepřehřívaly.

Co se týče substrátu, zvažte použití materiálů jako je kokosová vlákna nebo perlit, který je mnohem méně náchylný na plísně než klasické půdy. Hygiena je klíčová, takže pravidelně čistěte nádrže a hadice, ideálně jednou za měsíc, ale kontrolujte to častěji.

Pokud jde o přírodní prostředky, zkuste třeba rozpuštěný jedlou sodu nebo česnekový extrakt – někomu to prý funguje. Chemii bych bral až jako poslední možnost. Tak držím palce, ať se ti to podaří!

121 slov
1.2 minut čtení
14. 5. 2024
Irena Dostálová

Mít plísně v hydroponii je fakt otravný. Zkus se zaměřit na několik věcí. První, co bych doporučil, je zlepšit ventilaci. Cirkulace vzduchu je fakt klíčová, takže se ujisti, že vzduch volně proudí kolem rostlin. Osvětlení taky hraje roli – příliš tmavé prostředí podporuje plísně, takže možná vyzkoušej LEDky, co mají dobrý spektrum.

Pokud jde o substrát, tak některé médium jako kokos nebo perlit může být lepší než klasická zemina, protože se méně drží vlhkosti a tím snižuje riziko plísní.

Hygiena je fakt důležitá. Čisti nádrže a hadice pravidelně, ideálně jednou za měsíc, ale když vidíš, že se něco děje, tak klidně i častěji. Před každou novou výsadbou bys měl všechno důkladně umýt a vydezinfikovat.

Co se týče přírodních prostředků, zkus třeba směs s octem nebo vodu s mýdlem na listy rostlin. Ale pokud to nepomůže, tak chemie jako fungicidy může být nutná. Takže jo, snaž se hodně sledovat podmínky a reagovat rychle na jakékoliv projevy plísní.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 1. 2025
Lenka Matějková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Chyby při pěstování v hydroponii a jak se jim vyhnoutObjevte nejběžnější chyby, které dělají pěstitelé v hydroponii, a naučte se, jak se jim efektivně vyhnout pro úspěšný růst vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 4. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky