Meskalin.cz/Fórum/Žluté listy sukulentů – co s tím?

Žluté listy sukulentů – co s tím?

Mám takový problém a doufám, že mi někdo pomůže. Moje sukulenty, které jsem si tak pečlivě pěstoval a staral se o ně, začaly mít žluté listy. To mě hodně znepokojuje. Nikdy předtím jsem to u nich neviděl a nevím, co to může znamenat. Zkoušel jsem si přečíst spoustu informací o péči o sukulenty, ale pořád mi není jasné, co dělám špatně. Mám je na okně, kde je dostatek světla, ale možná je to moc? Nebo naopak málo? Když jsem je koupil, měly krásně zelené listy a teď tohle… Může být příčina i v zavlažování? Občas zapomenu je zalít a pak je přeliju. Kde dělám chybu? Myslíte, že by to mohlo být i v půdě, nebo je prostě jen pod tlakem z nějakých změn? Všiml jsem si, že některé listy jsou i měkké a opadávají. Můžou mít nějakou nemoc? Je to hrozně frustrující, protože na sukulentech miluju jejich vzhled a teď se bojím, že je ztratím. Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Co byste doporučili? Jak poznat, kdy už je pozdě na záchranu? A co třeba hnojení? Dáváte svým sukulentům nějaký speciální hnojivo? Omlouvám se za všechny ty otázky, ale opravdu nevím, kde hledat odpovědi. Děkuju předem za vaši pomoc!

199 slov
2 minut čtení
9. 7. 2024
Eva Přibylová

To vypadá na kombinaci problémů. Žluté listy u sukulentů často znamenají, že dostávají moc vody, nebo naopak, že mají nedostatek živin. Pokud máš měkké listy, to je taky špatně. Zkus se zaměřit na zalévání – sukulenty potřebují méně vody, než si mnozí myslí. Zalévej je, až když je půda úplně suchá. Co se týče světla, jestli jsou na přímém slunci a žloutnou, může to být spálením, ale pokud jsou ve stínu, tak zase málo světla. Zkus najít rovnováhu. Pokud jde o půdu, ujisti se, že používáš směs pro sukulenty – ta má dobrý odvod vody. Hnojení můžeš zkusit jednou za měsíc během vegetačního období, ale pozor na to, aby nebylo moc silné. A pokud opadávají listy úplně, tak to už může být vážnější problém. Sleduj je a zkus je zachránit změnou podmínek – měl bys vidět zlepšení během pár týdnů. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2023
Vladimír Eliáš

Sukulentům žluté listy většinou signalizují stres, ať už je to přelití, málo světla nebo třeba špatná půda. Zkus se podívat na to, jak moc a kdy je zaléváš. Je lepší nechat půdu úplně vyschnout mezi zálivkami, než abys je přelil. Měkké listy fakt můžou znamenat, že mají moc vody. Pokud jsou na slunci, tak by měly být v pohodě, ale pokud jsou na přímém slunci dlouho, mohly by být spálené. Zkus je přesunout na místo s jasným, ale rozptýleným světlem. Co se hnojení týče, většina sukulentů to nepotřebuje často – stačí jednou za pár měsíců s hnojivem pro kaktusy. Pokud už opadávají listy, tak to může být znak, že je pozdě. Snaž se je uchránit od extrémů a dej jim čas na regeneraci. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2023
Natálie Doležalová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak rozpoznat příznaky nedostatku nebo přebytku světla u rostlinPraktické rady a tipy pro rozpoznání nedostatku nebo přebytku světla u rostlin. Naučte se, jak správně pečovat o vaše rostliny a zajistit jim optimáln...
1000 slov
10 minut čtení
14. 4. 2023
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky