Meskalin.cz/Fórum/Jak mám správně pěstovat bazalku doma?

Jak mám správně pěstovat bazalku doma?

Zajímá mě, jak mám správně pěstovat bazalku doma. Chci mít na okně nějakou tu bylinku, která se dá využít do jídla, ale nemám s tím moc zkušeností. Vím, že bazalka je oblíbená v kuchyni, ale nikdy jsem ji nepěstoval. Jaký je ideální způsob, jak ji začít pěstovat? Mám ji sázet do květináče nebo se dá zasadit i do zahrádky? A kolik slunce potřebuje? Slyšel jsem, že bazalka má ráda teplo, tak jestli jí bude stačit místo na parapetu. Jak často ji mám zalévat? Nechci ji utopit, ale zase chci, aby měla dost vláhy. A co hnojení? Je potřeba nějaké speciální hnojivo nebo stačí běžné pro bylinky? Zajímalo by mě, jestli je lepší koupit už vyrostlou rostlinu nebo si ji vypěstovat ze semínek. Jak dlouho to trvá a co všechno k tomu potřebuji? Taky mě zajímá, jak se starat o bazalku v zimě. Můžu ji mít doma celoročně nebo potřebuje nějakou speciální péči v chladnějších měsících? Rád bych měl bazalku stále čerstvou pro vaření a nevím, jestli se o ni dokážu postarat. Budu vděčný za jakékoli rady a tipy od zkušenějších pěstitelů!

181 slov
1.8 minut čtení
7. 1. 2025
Patrik Baloun

Pěstování bazalky doma je super nápad! Můžeš ji klidně zasadit do květináče na okně, to je ideální, protože potřebuje hodně slunce. Snaž se jí najít místo, kde bude mít aspoň 6 hodin denně světla. V létě můžeš zkusit i venku, ale v zimě ji radši nech uvnitř, protože je citlivá na chlad.

Co se týče zalévání, tak to chceš udělat tak akorát. Zalej ji, když je zemina suchá, ale dej pozor, aby neměla stojatou vodu. Mělo by to být spíš občasné než denní. Hnojení moc nepotřebuje, stačí nějaké běžné hnojivo pro bylinky jednou za měsíc.

Můžeš koupit už vyrostlou rostlinku nebo si ji vypěstovat ze semínek. Semínka klíčí asi za týden až dva, takže to není žádná věda. Co se zimy týče, bazalka většinou nezvládne mráz, takže ji přezimuj doma na teplém místě. Pokud ji budeš mít dobře osvětlenou a zalévanou, měla by ti dělat radost celoročně. Takže hurá do toho!

150 slov
1.5 minut čtení
11. 11. 2024
Radek Hora

Pěstování bazalky doma je celkem jednoduchý a příjemný úkol. Ideálně ji zasazuj do květináče, protože v bytě se jí bude dařit líp než venku, kde může být zima. Vybírej slunné místo, ideální je parapet, kde má hodně světla. Bazalka miluje teplo, takže jí tohle vyhovuje. Co se týče zalévání, tak to chceš dělat občasně – tak aby byla zemina vlhká, ale ne uplně promočená. Pokud ji přeliješ, začne hnít. Hnojení moc nepotřebuje, stačí nějaké organické hnojivo pro bylinky nebo vůbec. Můžeš ji začít ze semínek, ale je to pomalé, radši si kup už rostlinku a máš to rychlejší. Semínka obvykle klíčí tak za 7-14 dnů. Zimní péče? Můžeš ji mít doma pořád, ale dej pozor na topení a suchý vzduch, to nemá ráda. Na podzim ji klidně zkrať a máš ji čerstvou do jídla po celý rok.

137 slov
1.4 minut čtení
25. 8. 2023
Elena Horáková
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak na pěstování domácí bazalky a její využití v kuchyniObjevte tajemství pěstování domácí bazalky a jejího využití v kuchyni. Představíme různé odrůdy bazalky a naučíme vás, jak ji efektivně pěstovat doma ...
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky