Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat bazalku, aby rostla hezky?

Jak často zalévat bazalku, aby rostla hezky?

Mám doma bazalku a chci, aby mi hezky rostla, ale vůbec nevím, jak často ji mám zalévat. Slyšel jsem, že bazalka potřebuje hodně vody, ale zase prý nesnáší přemokření. Takže jak to vlastně je? Mám ji zalévat každý den, nebo stačí občas? Jak poznám, že má dostatek vody? A co když začnou její listy žloutnout nebo vadnout – to je znamení, že jí něco chybí? Vím, že slunce je pro bazalku důležité, ale co zálivka? Záleží na tom, jestli ji mám venku nebo uvnitř? Jak se liší péče o bazalku podle ročního období? Mám ji raději ráno zalévat nebo večer? Je lepší používat dešťovou vodu nebo vodu z kohoutku? Rád bych měl zdravou a voňavou bazalku na vaření, takže budu vděčný za jakékoli tipy a rady od zkušenějších pěstitelů. Děkuji!

130 slov
1.3 minut čtení
19. 3. 2023
Marek Dobiáš

Zalévat bazalku chce trochu citu. Většinou stačí zalévat tak jednou za 2-3 dny, ale záleží na tom, jak máš teplo a vlhko. Jestli je to venku na sluníčku, tak asi častěji. Nech ji zaschnout mezi zálivkami, jinak zahnívá kořeny. Jak poznáš, že má dost vody? Když začne listy svěsit nebo žloutnout, tak buď nemá vody dost nebo naopak moc. Takže sleduj jak reaguje. Venku se s tím musíš víc řídit počasím než doma. Počítej s tím, že v létě bude potřebovat víc vody než v zimě. Zkus ji zalévat ráno, to je obvykle lepší než večer. Co se vody týká, dešťovka je nejlepší, ale voda z kohoutku taky jde – jen ji nech chvíli odstát, aby se vyventiloval chlór. Takže hodně štěstí a ať ti roste hezky!

127 slov
1.3 minut čtení
28. 8. 2022
Magdaléna Palečková

Zalévat bazalku chceš tak, aby měla dost vody, ale zas ji nepřemokřiš. Většinou stačí ji zalévat jednou za pár dní, ale záleží na počasí a jak je teplo. Když je vedro, tak klidně každý den, ale jen trošku. Listy žloutnou, když má málo vody nebo moc. Když odejdeš na víkend a vidíš, že je vadná, tak to asi chce víc vláhy. Vnitřní bazalka potřebuje jinou péči než venkovní - uvnitř je obvykle sušší vzduch, takže můžeš častěji zalévat.

Co se týče slunce, bazalka miluje světlo, tak ji dej na slunné místo. Ráno je nejlepší čas na zalévání, večer můžeš mít víc vlhko a to není ideální. Dešťová voda je fajn, ale klidně můžeš používat i vodu z kohoutku, jen ji nech chvilku odstát, aby se zbavila chlóru. No a jak se mění roční období, v létě ji budeš muset zalévat častěji a v zimě opatrněji. Takže hodně štěstí s tvou bazalkou!

150 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2023
Věra Bečková
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak na pěstování domácí bazalky a její využití v kuchyniObjevte tajemství pěstování domácí bazalky a jejího využití v kuchyni. Představíme různé odrůdy bazalky a naučíme vás, jak ji efektivně pěstovat doma ...
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky