Meskalin.cz/Fórum/Mohu pěstovat bazalku na okně? Jak na to?

Mohu pěstovat bazalku na okně? Jak na to?

Chtěl bych se zeptat, jestli je možné pěstovat bazalku přímo na okně? Mám v plánu mít ji jako domácí bylinku a už ji vidím ve svých jídlech, protože miluji její vůni a chuť. Ale nevím, jestli je to pro mě vhodné, když nemám zahrádku. Můžete mi říct, jaké podmínky by měla bazalka mít? Potřebuje hodně slunce, nebo jí stačí trochu světla z okna? A co zalévání? Kolikrát týdně ji mám zalévat a jak poznám, jestli má vody dost nebo naopak moc? Slyšel jsem, že bazalka potřebuje nějakou speciální půdu, tak jestli mi můžete doporučit, co použít. Je lepší ji pěstovat v květináči nebo v nějaké jiné nádobě? A co hnojení? Kdy a jak často bych měl hnojit, pokud vůbec? Jak velký by ten květináč měl být, aby se jí dobře dařilo? A ještě bych chtěl vědět, zda je nutné ji pravidelně zastřihávat, nebo to není potřeba. Kdybych měl víc rostlinek, bude to problém s místem na okně? Díky moc za odpovědi, doufám, že mi pomůžete nastartovat moje pěstování bazalky!

169 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2022
Jindřich Dunka

Pěstování bazalky na okně je super nápad! Hlavně potřebuje dostatek slunce, takže ji dej na místo, kde bude mít světlo aspoň 6 hodin denně. Když nemáš moc slunečného okna, tak ji radši nedělej, bazalka to moc nemá ráda. Co se týče zalévání, nejlepší je nechat půdu trochu oschnout mezi zaléváním. Zkus zahmatat zem – pokud je suchá, tak ji zalij, ale nesmíš to přehnat, jinak ti uhní podzim. Na půdu používej kvalitní substrát pro bylinky nebo květinovou zeminu, ta je ideální. Květináč by měl mít aspoň 15 cm průměr, aby měla dost místa pro kořeny. Hnojení moc neřeš, stačí jednou za měsíc trošku hnojiva na bylinky. Jo a stříhání je důležitý! Pravidelně jí odebírej vrcholky listů, aby rostla hustší a líp. Kdyby ses rozhodl pro víc rostlinek, tak si dej pozor na to místo – bazalka potřebuje prostor pro růst. Takže hodně štěstí s pěstováním!

145 slov
1.5 minut čtení
26. 10. 2023
Božena Kubíčková

Jasně, bazalku můžeš pěstovat na okně, je to super nápad! Měla by mít hodně světla, ideálně aspoň 6 hodin slunce denně. Takže si ji dej na slunné okno. Zalévání je důležitý – ne moc, ale ani málo. Zkus to kontrolovat prstem, když je půda suchá, tak zalij. V létě stačí třeba jednou za týden, v zimě míň. Použij nějakou kvalitní zeminu na bylinky nebo univerzální substrát, ten je fajn. Květináč by měl mít minimálně 15 cm na výšku a šířku, aby měla dost místa. Hnojení: můžeš začít po měsíci od zasazení, třeba jednou za měsíc tekutým hnojivem na bylinky. Pravidelně ji zastřihávej, aby byla hustá a zdravá – prostě odebírej vršky, když doroste tak 15 cm. S více rostlinama to chce místo, ale když dáš menší květináče vedle sebe, tak se vejdou. Hodně štěstí s pěstováním!

136 slov
1.4 minut čtení
25. 2. 2024
Josef Kopecký
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak na pěstování domácí bazalky a její využití v kuchyniObjevte tajemství pěstování domácí bazalky a jejího využití v kuchyni. Představíme různé odrůdy bazalky a naučíme vás, jak ji efektivně pěstovat doma ...
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky