Co všechno mohu dělat s čerstvou bazalkou v kuchyni?
Když mám doma čerstvou bazalku, tak přemýšlím, co všechno s ní můžu vykouzlit. Vím, že to je skvělá bylinka, která se dá použít na spoustu způsobů, ale ráda bych získala víc inspirace. Například, jak ji nejlépe využít v salátech? Je fajn ji jen tak nasekat a přidat do zeleninového salátu, nebo existují nějaké speciální dressinky, kde by bazalka mohla hrát hlavní roli? Co třeba klasika jako pesto? Jak přesně ho udělat a co všechno se dá s pestem kombinovat? A co dezerty? Napadlo mě zkusit bazalku v nějakém sladkém receptu, ale nevím si rady, jestli se k něčemu takovému hodí. Myslím, že by mohla jít i do omáček na těstoviny, ale jak ji správně přidat, aby neztratila chuť? A co s masem? Mám vyzkoušet marinády s bazalkou a jaké koření se k tomu hodí? Případně mám už nějaké sušené bylinky doma, tak se ptám, jestli je lepší použít čerstvou nebo sušenou bazalku v jídlech? Jak to vlastně ovlivňuje chuť? Vím že bazalka je i skvělá do pizzy, ale co třeba do polévek? Máte nějaký oblíbený recept na polévku s bazalkou? Nakonec mě napadlo, jestli se dá bazalka také nějak uchovat nebo zpracovat na zimu, abych si ji mohla užívat i mimo sezónu. Jaké máte tipy a triky na využití čerstvé bazalky v kuchyni?