Meskalin.cz/Fórum/Co všechno mohu dělat s čerstvou bazalkou v kuchyni?

Co všechno mohu dělat s čerstvou bazalkou v kuchyni?

Když mám doma čerstvou bazalku, tak přemýšlím, co všechno s ní můžu vykouzlit. Vím, že to je skvělá bylinka, která se dá použít na spoustu způsobů, ale ráda bych získala víc inspirace. Například, jak ji nejlépe využít v salátech? Je fajn ji jen tak nasekat a přidat do zeleninového salátu, nebo existují nějaké speciální dressinky, kde by bazalka mohla hrát hlavní roli? Co třeba klasika jako pesto? Jak přesně ho udělat a co všechno se dá s pestem kombinovat? A co dezerty? Napadlo mě zkusit bazalku v nějakém sladkém receptu, ale nevím si rady, jestli se k něčemu takovému hodí. Myslím, že by mohla jít i do omáček na těstoviny, ale jak ji správně přidat, aby neztratila chuť? A co s masem? Mám vyzkoušet marinády s bazalkou a jaké koření se k tomu hodí? Případně mám už nějaké sušené bylinky doma, tak se ptám, jestli je lepší použít čerstvou nebo sušenou bazalku v jídlech? Jak to vlastně ovlivňuje chuť? Vím že bazalka je i skvělá do pizzy, ale co třeba do polévek? Máte nějaký oblíbený recept na polévku s bazalkou? Nakonec mě napadlo, jestli se dá bazalka také nějak uchovat nebo zpracovat na zimu, abych si ji mohla užívat i mimo sezónu. Jaké máte tipy a triky na využití čerstvé bazalky v kuchyni?

213 slov
2.1 minut čtení
29. 7. 2021
Kateřina Holušová

Bazalka je fakt skvělá bylinka a využití má neskutečně široké. Když ji chceš do salátů, tak ji klidně nasekej na jemno a přidej do zeleninového salátu – super je třeba s rajčaty a mozzarellou. Na dressinky můžeš zkusit mixovat bazalku s olivovým olejem, citronem a trochou medu, nebo udělej bazalkový vinaigrette, to chutná parádně. Pesto určitě vyzkoušej! Potřebuješ čerstvou bazalku, piniové oříšky, parmazán, česnek a olivový olej. Házíš to do mixéru a máš hotovo! Pesto je dobrý i na těstoviny nebo jako dip na chlebíčky.

Co se týče masa, bazalka se hodí do marinád – třeba s citronem a česnekem, mňam. A co se týče sušené vs. čerstvé – čerstvá je vždycky lepší, má víc vůně a chuti. Sušená je spíš na vaření, ale při pečení pizzy nebo do omáček ji klidně použij.

Polévky taky nejsou špatné s bazalkou, zkus třeba rajčatovou polévku – přidáš ji na konci vaření, aby byla chuť čerstvá.

A pokud jde o uchování bazalky na zimu, můžeš ji zmrazit – nasekat a dát do mražáku v ledových kostkách s troškou vody nebo oleje. Nebo udělej pesto a to pak zamraz. Měj se dobře a užij si vaření!

192 slov
1.9 minut čtení
15. 4. 2024
Nikola Dušková

Bazalka je fakt super bylinka, co se dá využít na milion způsobů. Když ji máš čerstvou, tak ji určitě hodně používej v salátech – nasekej ji a přidej do zeleninového salátu, nebo si udělej dressing s olivovým olejem, citrónem a trochou medu. Pesto je klasika – rozmixuj bazalku s piniovými oříšky, parmazánem, česnekem a olivovým olejem. Můžeš to pak dát na těstoviny, nebo použít jako pomazánku. Co se dezertů týče, zkus bazalku v zmrzlině nebo ji přidat k ovoci, třeba k jahodám, to je fakt dobrý. Na těstoviny ji přidej na konci vaření, ať neztratí chuť. Marinády na maso s bazalkou jsou super, zkombinuj ji s česnekem a citronem. Sušená bazalka má jinou chuť než čerstvá, takže pokud můžeš, dej přednost čerstvé. Na pizzu ji taky hodně dej a co se polévek týče, tak třeba rajčatová polévka s bazalkou je pecka. A abys měla bazalku na zimu, zkus ji zamrazit – buď celé listy nebo udělej pesto a zamraz to do kyblíčků. Takže zkoušej a experimentuj!

166 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2023
Stanislav Strnad
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak na pěstování domácí bazalky a její využití v kuchyniObjevte tajemství pěstování domácí bazalky a jejího využití v kuchyni. Představíme různé odrůdy bazalky a naučíme vás, jak ji efektivně pěstovat doma ...
1000 slov
10 minut čtení
13. 3. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky