Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny se hodí do vlhčího prostředí v teráriu?

Jaké rostliny se hodí do vlhčího prostředí v teráriu?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin. Mám otázku, na kterou bych potřeboval poradit, protože se teď chystám zařídit si nové terárium a chci do něj dát nějaké rostliny, které budou šťastné v trošku vlhčím prostředí. Zatím mám zkušenosti spíš s kaktusy a sukulenty, ale teď bych rád zkusil něco jiného, co by se hodilo do tropické atmosféry. Jaké rostliny byste doporučili? Zajímalo by mě, co všechno do takového vlhkého terária můžu dát, jestli je lepší jít cestou epifytů, nebo třeba nějakých palem, co snesou vyšší vlhkost. A jaké mají nároky na světlo? Potřebují tyto rostliny víc stínu nebo naopak slunce? Taky by mě zajímalo, co s substrátem, jestli mám použít něco specifického pro udržení té vlhkosti, nebo stačí běžná zemina? Budu moc rád za každou radu a tip na to, jaké rostliny se osvědčily vám. Díky moc!

138 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2024
Filip Dušek

Takže, do vlhčího terária bys mohl zkusit rostliny jako je třeba kapradina, ta se v takovém prostředí cítí super. Pak jsou tu různé druhy bromélií, který taky milujou vlhkost a navíc vypadaj fakt dobře. Epifyty jako orchideje nebo tillandsie jsou taky fajn, ty se daj pověsit na kůru a budou šťastné. Co se týče palem, tak menší druhy jako areka nebo raphis jsou skvělý, ale pozor na to světlo – většinou potřebujou víc rozptýleného světla než přímý slunce. Substrát by měl být spíš kyprý a dobře propustný, takže kombinace rašeliny s perlitem bude ideální pro udržení vlhkosti. Hlavně to nepřehrávej s vodou, aby ti to nezatuchlo. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
23. 6. 2024
Stanislav Žižka

Takže do vlhkého terária se hodí spousta rostlin. Určitě zkus nějaké kapradiny, ty milují vlhkost a hezky vypadají. Například neoregela nebo pteris jsou dobré volby. Pokud chceš něco exotického, tak epifyty jako orchideje nebo bromélie se taky skvěle hodí, protože se dají pověsit na větve a vypadají parádně. Co se palem týče, tak můžeš zkusit nějakou miniaturní palmu, např. Chamaedorea, ta snáší vlhkost dobře.

Pokud jde o světlo, většina těchto rostlin chce spíš rozptýlené světlo než přímý úpal, takže dej pozor na to, jak je umístíš. Co se substrátu týče, doporučuji nějaký speciální pro tropické rostliny – něco s dobrou drenáží a schopností udržet vlhkost. Můžeš zkusit směs rašeliny s perlitem nebo kokosové vlákno.

Hlavně nezapomeň udržovat vlhkost vzduchu pomocí mlžení nebo zvlhčovače, to jim fakt pomůže. Jo a nezapomeň pravidelně kontrolovat, aby ti tam nezačaly hnít kořeny. Hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2025
Libor Kučera
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Jak udržet vlhkost v teráriu: Řešení pro správné klima sukulentůObjevte tipy a triky, jak udržet ideální vlhkost pro vaše sukulenty v teráriu. Naučte se, jak správně regulovat klima a vyvarovat se častým problémům ...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky