Meskalin.cz/Fórum/Jak chránit kaktusy před zimním přehřátím?

Jak chránit kaktusy před zimním přehřátím?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám otázku ohledně péče o naše zelené poklady během zimních měsíců. Sice se říká, že kaktusy potřebují hodně světla a tepla, ale co když udeří mrazy a venku je sníh? Jak tedy chránit kaktusy před zimním přehřátím? Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny, ale mám strach, že přehřátí v kombinaci s nízkými teplotami by mohlo způsobit, že se mi moje rostlinky poškodí nebo dokonce uhynou. Zajímal by mě tedy nějaký tip, jak je správně umístit třeba na parapet, kde je sluneční svit, ale zároveň aby byly chráněné před přehřátím, když na ně svítí slunce celý den. Je lepší je přesunout do chladnějších místností nebo je nechat tam, kde jsou? Jaké jsou vaše zkušenosti s ochranou kaktusů v zimě? Existují nějaké speciální techniky nebo zařízení, které by mohly pomoci udržet správnou teplotu a vlhkost? A co třeba zálivka v zimě - má smysl zalévat i během chladných dnů? Bude mi moc líto, když si svoje rostliny nebudu moci užít i během zimy. Děkuji za jakékoli rady či zkušenosti!

173 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2024
Pavel Hloušek

Jasně, zimní péče o kaktusy je důležitá. Přehřátí může fakt poškodit rostliny, takže je dobrý mít nějaké triky. Pokud máš kaktusy na parapetu, dej pozor na přímé slunce, když je venku mráz. Ideální je je umístit tak, aby měly dostatek světla, ale nebyly vystavené přímému slunci celý den – třeba je trošku odstínit nebo přesunout dál od okna.

Co se týče teploty, pokud máš možnost, dej je do chladnější místnosti, ale zase ne úplně do zimy, kaktusy by měly zůstat nad nulou, ideálně kolem 10-15 °C. Vlhkost a zálivka jsou taky důležitý. Zimní zalévání bys měl omezit na minimum, kaktusy v zimě spí a moc vody nepotřebují. Občas lehce navlhčit substrát stačí – záleží na tom, jaký máš typ kaktusu.

Snaž se udržovat stabilní teplotu a radši jim dávej míň vody než víc. A pokud bys měl pocit, že jsou moc blízko topení nebo oknu, tak je radši přesuň jinam. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Markéta Bartošová

Před zimním přehřátím kaktusy chránit je fakt důležitý. Když jsou na parapetu, co dostává hodně slunce, může se tam udělat horko, zvlášť když venku mrzne. Mně se osvědčilo přesunout je do místnosti, kde není tak teplo, ale pořád mají dost světla. Ideální je místo s rozptýleným světlem. Co se týče zalévání, v zimě stačí málo, klidně jen jednou za měsíc, aby se to nepřehnalo s vlhkostí a kořeny nehnily. Zkus použít nějaké závěsy nebo clony, aby se na ně slunce nepálilo přímo. Někdo taky doporučuje používat topné podložky na rostliny, ale to už záleží na konkrétní situaci. Hlavně to chce sledovat a nebát se experimentovat!

105 slov
1.1 minut čtení
21. 4. 2024
Irena Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Rostliny v zimních měsících: Jak minimalizovat riziko přehřátí a vysycháníObjevte, jak ochránit své exotické rostliny před zimními výzvami a vytvořit jim ideální podmínky pro klidný spánek.
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky