Meskalin.cz/Fórum/Můžu nechat kaktusy venku i v mrazu?

Můžu nechat kaktusy venku i v mrazu?

Zajímalo by mě, jestli je možné nechat kaktusy venku i během mrazivých dní. Mám několik různých druhů, které se mi podařilo vypěstovat a rád bych se ujistil, že jim poskytnu tu nejlepší péči. Vím, že některé kaktusy jsou odolnější než jiné, ale co když teploty klesnou pod nulu? Je to pro ně nebezpečné? Slyšel jsem, že většina kaktusů pochází z pouštních oblastí, takže by mohly snášet chlad lépe než jiné rostliny, ale co když je mráz příliš silný? Zatím jsem je měl venku při teplotách kolem 5 stupňů a zdá se, že se jim daří, ale mám strach, že by mohly zemřít, pokud je nechám venku v silném mrazu. Jaké zkušenosti máte s pěstováním kaktusů v zimě? Je lepší je přenést dovnitř nebo je lze nějak chránit? Jaká je doporučená minimální teplota pro různé druhy kaktusů? Děkuji za jakékoliv rady a zkušenosti, moc mi to pomůže.

146 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2021
Radka Světlíková

Kaktusy většinou nejsou moc odolný vůči mrazu, i když některý druhy zvládnou nižší teploty. Obecně platí, že pokud teplota klesne pod nulu, je to pro většinu kaktusů dost riskantní. Záleží na druhu, některý kaktusy zvládnou mínus 5 stupňů, ale jiný by to nemuseli přežít. Pokud máš nějaký citlivější druh, určitě bych je radši přenesl dovnitř nebo aspoň je nějak zakryl, třeba netkanou textilií nebo fólií. Zjisti si, co vlastně máš za druhy a jak daleko se dají nechat venku. Jinak když je máš venku při 5 stupních a vypadají v pohodě, to je fajn, ale s mrazem to už může být problém. Takže pokud máš velký mrazy na obzoru, raději je zabezpeč. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
19. 3. 2024
Jaroslav Starý

Kaktusy většinou nemají rády mráz, i když některé druhy jako Echinocereus nebo Opuntia to zvládnou líp. Obecně platí, že když teploty klesnou pod nulu, může to být pro většinu kaktusů dost nebezpečný. Pokud máš venku kaktusy při 5 stupních a vypadají zdravě, super, ale mráz je jiná liga. Radši je přenést dovnitř nebo je aspoň nějak zabalit, třeba do netkané textilie nebo kartonových krabic. Snaž se je chránit před větrem a vlhkostí, to jim taky škodí. Mně osobně se osvědčilo je dávat na okno s hodně světla v zimě. Minimální teplota pro kaktusy je tak kolem 0 až -5 stupňů, ale to už je risk, takže opatrnost je na místě. Lepší je kaktusy nechat uvnitř a mít jistotu.

118 slov
1.2 minut čtení
29. 6. 2024
Andrea Vrbová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Rostliny v zimních měsících: Jak minimalizovat riziko přehřátí a vysycháníObjevte, jak ochránit své exotické rostliny před zimními výzvami a vytvořit jim ideální podmínky pro klidný spánek.
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky