Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má rostlina moc tepla nebo málo světla v zimě?

Jak poznám, že má rostlina moc tepla nebo málo světla v zimě?

V zimním období se mi zdá, že moje rostliny vypadají nějak divně, ale nejsem si jistý, co přesně to znamená. Občas si říkám, jestli nemám třeba moc tepla, nebo naopak jestli nemají málo světla. Jak tohle poznat? Vím, že některé rostliny potřebují víc světla, ale jaký je vlastně rozdíl mezi tím, když mají málo světla a když je jim teplo? Mám kaktusy a sukulenty, a tak se snažím zajistit, aby měly ideální podmínky, ale občas mě trápí myšlenka, jestli jim nedělám víc škody než užitku. Co bych měl pozorovat? Změny v barvě listů nebo jejich tvar? Jaké signály mi mohou napovědět, že je třeba něco změnit? A co třeba vlhkost vzduchu? Může mít vliv na to, jak se rostliny cítí? Slunce svítí do okna jen omezeně a já nevím, jestli je to pro ně dostatečné. Třeba zkusit nějaké osvětlení? A co když jim dám víc tepla – nebudou z toho pak spíš unavené? Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy ostatní pěstitelé. Jak jste poznali, že vaše rostlina není šťastná v zimních měsících? Způsobilo to u vás nějaké změny v pěstování? Jsem zvědavý na vaše rady a tipy!

188 slov
1.9 minut čtení
5. 9. 2023
Eduard Mach

V zimě je to s rostlinama fakt výzva. Když mají moc tepla, většinou začnou žloutnout listy nebo se kroutí. Může se jim i stáhnout růst – prostě jako by ztratily energii. Naopak, když je málo světla, tak listy bývají bledé, popřípadě se natahují za světlem, takže vypadají vychrtle. U kaktusů a sukulentů si dávej pozor na měknutí nebo hnití – to může být známka toho, že jsou v teple a zároveň příliš vlhko. No a vlhkost vzduchu – pokud je vzduch příliš suchý, tak se může stát, že začnou schnout špičky listů. Pokud slunce svítí málo, zkus nějaké grow lights, pomůže to dodatečně osvětlit. Teplo je fajn, ale ne přehnaně. Oni taky potřebují období klidu, takže radši chladnější místo. Uvidíš, co ti na to řeknou další pěstitelé, zkušenosti jsou k nezaplacení!

131 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2025
Jan Štěpánek

Rostliny v zimě jsou fakt oříšek. Když mají moc tepla, můžeš vidět, že listy začnou žloutnout nebo se kroutit. Taky se často stává, že se začnou vytahovat za světlem, což je špatný signál. Naopak když mají málo světla, tak listy můžou ztrácet barvu nebo se zmenšují. U kaktusů a sukulentů platí, že když jim nedáš dostatek světla, mohou začít hnědnout nebo dokonce hnit. Vlhkost vzduchu je taky důležitá, hlavně když je topení puštěný, to může vzduch hodně vysušit a rostliny na to reagují. Zkus třeba doplňkový osvětlení, co simuluje slunce, to může hodně pomoct. Pokud jim dáš víc tepla, dej pozor na to, aby nebyly blízko radiátorů, jinak budou spíš unavené a dehydrované. Takže sledovat barvu, tvar listů a celkový vzhled je klíčový. Měj oči na stopkách a zkoušej různý nastavení. Každý kousek je jiný a chce jinou péči.

139 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2025
Irena Dostálová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Rostliny v zimních měsících: Jak minimalizovat riziko přehřátí a vysycháníObjevte, jak ochránit své exotické rostliny před zimními výzvami a vytvořit jim ideální podmínky pro klidný spánek.
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky