Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když jsou sukulenty v zimě moc suché?

Co dělat, když jsou sukulenty v zimě moc suché?

Mám doma několik sukulentů a v poslední době jsem si všiml, že vypadají dost unaveně. Přes léto byly krásné, zdravé a plné šťávy, ale teď v zimě se zdá, že jsou trochu suché a jakoby ztrácely svojí krásnou barvu. Když jsem se díval na substrát, tak byl celkem suchý, i když je jasné, že sukulenty potřebují méně vody než jiné rostliny. Ale co mám teď dělat? Měl bych je zalévat víc nebo naopak méně? Četla jsem, že v zimě spí a nepotřebují tolik vlhkosti, ale mám obavy, že je sucho víc poškozuje. Jak jim mohu pomoct přečkat toto období? Je nějaký speciální způsob péče o sukulenty v zimě? A co třeba vlhkost vzduchu? Mám se snažit nějak zvyšovat vlhkost kolem nich? A co hnojivo, mám ho přidávat nebo raději vynechat? Prostě nevím, jak tohle období zvládnout a nechci, aby mi umřely. Máte někdo podobné zkušenosti nebo rady, co s tím dělat? Děkuju moc!

153 slov
1.5 minut čtení
9. 2. 2024
Zuzana Khýrová

Sukulenty v zimě fakt spí, takže s vodou se to moc nepřehání. Většinou stačí zalít jednou za měsíc, když je substrát úplně suchý. Když je suchý vzduch, tak to můžeš zkusit trochu zvednout, třeba postavit k nim misku s vodou nebo použít zvlhčovač, ale moc to nepřeháněj. Hnojivo teď fakt nedávej, spíš počkej na jaro, až začnou růst. Když máš pocit, že jsou moc suché, tak se neboj lehce zalít, ale pozor na přemokření. Za normálních okolností by měly zvládnout i tu sušší atmosféru. Jenom buď trpělivý a sleduj je.

90 slov
0.9 minut čtení
17. 11. 2023
Roman Král

Sukulenty v zimě fakt spí, takže vodu potřebují méně. Zkus je zalít, ale fakt opatrně, aby si neponořil kořeny. Většinou stačí jednou za měsíc, když substrát je dost suchý. Pokud máš doma sucho, tak bys mohl zkusit zvýšit vlhkost vzduchu, třeba mističkou s vodou poblíž. Hnojivo teď fakt nedávej, to je lepší jaro. Jinak je taky dobrý mít je na světlém místě, ale ne na přímém slunci, to by mohla být další příčina jejich únavy. Sleduj je a uvidíš, jak se budou chovat.

83 slov
0.8 minut čtení
7. 11. 2024
Karolína Košťálová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Rostliny v zimních měsících: Jak minimalizovat riziko přehřátí a vysycháníObjevte, jak ochránit své exotické rostliny před zimními výzvami a vytvořit jim ideální podmínky pro klidný spánek.
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky