Meskalin.cz/Fórum/Zalévání rostlin v zimě - jak na to?

Zalévání rostlin v zimě - jak na to?

V poslední době jsem se začal zajímat o pěstování různých exotických rostlin, kaktusů a sukulentů, ale nevím, jak je správně zalévat v zimě. Venku je zima, teploty klesají, a já mám strach, že moje milované rostlinky trpí nedostatkem vody. Vím, že během zimy rostliny obvykle mají menší potřebu vody, ale kolik přesně by měly dostávat? Můžu je zalévat stejně jako v létě, nebo bych měl úplně přehodnotit svůj přístup k péči o ně? A co když je náhodou v bytě příliš suchý vzduch kvůli topení? Nechci je přelít, ale zároveň se bojím, že mi uschnou. Jaké jsou tedy nejlepší techniky nebo tipy na zalévání v tomto ročním období? Měli byste doporučit nějakou konkrétní metodu nebo třeba i frekvenci? Co třeba použití mističek s vodou nebo zvlhčovače vzduchu? Budu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet. Děkuji!

139 slov
1.4 minut čtení
10. 4. 2021
Pavel Liška

Zalévání rostlin v zimě je fakt jiný než v létě. Měl bys vědět, že většina exotických rostlin, kaktusů a sukulentů v zimě potřebuje mnohem míň vody. Obecně platí, že je lepší zalévat je méně často, ideálně jednou za 2-4 týdny, ale záleží na teplotě a vlhkosti u tebe doma. Zjisti si, jestli je zemina úplně suchá, než je zase zaliješ.

Pokud máš sucho v bytě kvůli topení, tak to může být problém. Můžeš zkusit postavit mističku s vodou poblíž rostlin nebo použít zvlhčovač vzduchu. To by mohlo pomoct udržet vzduch vlhčí, což většina rostlin ocení. Ale pozor na přelévání – radši míň než víc. Kaktusy a sukulenty jsou na to citlivý a radši snesou sucho než mokré nohy.

Takže zkrátka: míň zalévat, kontrolovat půdu a případně zvlhčovat vzduch. Držím palce, ať ti rostliny přečkají zimu bez problémů!

137 slov
1.4 minut čtení
2. 6. 2023
Andrea Marešová

Zalévání rostlin v zimě je fakt tricky, ale ono to jde. Většina rostlin, co máš doma, v zimě spí a potřebuje mnohem míň vody než v létě. Takže určitě nezalévat jako v létě. Dobrý pravidlo je počkat, až půda pěkně vyschne na dotyk. Zkus si vzít prst a zapíchnout ho do zeminy, když je suchá tak je čas na vodu.

Pokud jde o vzduch, tak topení fakt dělá paseku, takže zvlhčovač vzduchu nebo mističky s vodou kolem květin můžou pomoct. Ale pozor, moc vody znamená plísně a kořeny zahnívají.

Frekvence? Třeba jednou za 2-3 týdny pro kaktusy a sukulenty, pokud máš hodně tmavou místnost tak klidně ještě méně. Hlavně se neboj zkontrolovat půdu před každým zaléváním. Držím palce, ať to roste!

121 slov
1.2 minut čtení
9. 12. 2022
Pavel Janoušek
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Rostliny v zimních měsících: Jak minimalizovat riziko přehřátí a vysycháníObjevte, jak ochránit své exotické rostliny před zimními výzvami a vytvořit jim ideální podmínky pro klidný spánek.
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky