Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy, aby kvetly?

Jak často zalévat kaktusy, aby kvetly?

Čauky, chci se zeptat, jak často by se měly zalévat kaktusy, aby vůbec měly šanci na květ? Mám doma pár kousků a slyšel jsem, že pokud je zalévám příliš často, tak to může být pro ně špatné. Ale zase jsem četl, že když je zalévám moc málo, tak to taky nebude ono. Mám pocit, že moje kaktusy se nějak nemůžou rozhodnout, jestli chtějí růst nebo ne. Víte, jaký je ten správný balanc? Taky mě zajímá, jak to ovlivňuje jejich kvetení. Je třeba dodržovat nějaký speciální režim během léta a zimy? A co hnojivo? Pomůže to květům, nebo to spíš jenom nakrmuje ty rostliny a já pak zase nevím, jak s tím zaléváním? Rád bych se dozvěděl víc o tom, co všechno dělá kaktusům dobře. Jo a ještě jedna věc – jak poznám, že už mám zalít? Podle toho, jak jsou těžké květináče nebo podle půdy? Děkuju moc za rady.

149 slov
1.5 minut čtení
17. 9. 2022
Nikola Adámková

Kaktusy jsou dost specifický, ale když se na to podíváš, tak je to o tom najít ten správnej rytmus. Obecně platí, že zalévat je máš maximálně jednou za dva týdny během léta, když jsou v růstovém období, a v zimě fakt stačí třeba jednou za měsíc. Vždycky je lepší nechat půdu úplně proschnout mezi zálivkami. Pokud máš pocit, že jsou kaktusy takový jakoby unavený a nechce se jim kvést, možná je to tím, že jim dáváš moc vody. Hnojivo může pomoct, ale radši to nedělej moc často – jednou za měsíc během vegetačního období stačí, jinak je můžeš spálit. A co se týče toho, kdy zalít – nejlepší je šáhnout na půdu nebo zvednout květináč; když je lehkej a sucha, tak zalít. Drž se toho a časem uvidíš, jak se jim bude dařit.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 2. 2022
Aleš Prchal

Zalévání kaktusů je fakt umění. Obecně platí, že je lepší zalévat méně než víc, protože kaktusy moc vody nesnesou. V létě, když rostou, tak je dobrý je zalít jednou za dva až tři týdny, ale záleží na tom, jak rychle schne substrát. Můžeš zkusit píchnout prst do půdy, když je suchá, tak je čas na vodu. V zimě je skoro vůbec nezalévej, klidně i jednou za měsíc nebo míň, protože spí a voda by jim mohla uškodit. Co se týče hnojiva, tak když se rozhodneš hnojit, tak v období růstu to může pomoct květům. Ale pozor na to, aby si to s hnojivem nepřehnal, jinak můžeš spálit kořeny. Takže souhrn: zalévat opatrně a podle potřeby půdy a občas přihnojit v sezóně. Hlavně nepanikařit, kaktusy si na tebe zvyknou.

128 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2022
Antonín Adamec
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Nejkrásnější kaktusy s pozoruhodnými květy: Jak dosáhnout úspěšného kvetení?Objevte fascinující svět kaktusů, které se pyšní nádhernými květy. Naučte se techniky pro jejich úspěšné kvetení a podpořte krásu své sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky