Meskalin.cz/Fórum/Kdy přesadit kaktusy, aby krásně kvetly?

Kdy přesadit kaktusy, aby krásně kvetly?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Ráda bych se zeptala na jedno důležité téma ohledně péče o naše společníky s trny. Mám několik kaktusů, které zatím nekvetly, a tak přemýšlím, jestli by jim přesazení do čerstvého substrátu mohlo pomoci. Slyšela jsem, že je dobré kaktusy přesazovat na jaře, když začínají růst, ale co když už teď v zimě vypadají trochu unaveně? Je lepší počkat na jaro nebo to zkusit už teď? A jaký typ substrátu byste doporučili? Musí být speciální pro kaktusy nebo stačí běžná zemina? A co se týče velikosti květináče – mám je dávat do větších květináčů, nebo menších, aby se cítili lépe? Jaké máte zkušenosti s tímto přesazením a kdy jste vy osobně pozorovali nejlepší výsledky při kvetení? Vím, že každý druh kaktusu může mít své specifické potřeby, ale zajímal by mě váš názor a tipy. Děkuji!

138 slov
1.4 minut čtení
27. 11. 2022
Helena Kalousová

Takže, co se týče přesazování kaktusů, většinou se doporučuje na jaře, když začínají růst. Zimní období je pro ně stresující a mohli by to špatně snášet. Pokud máš už teď nějaké unavené, tak bych asi počkal. Ale pokud máš pocit, že by to potřebovali, tak opatrně, ať je moc nevyrušíš. Co se substrátu týče, určitě dej kaktusům speciální substrát pro sukulenty – ten má dobrou drenáž a pomůže jim lépe dýchat. Běžná zemina by mohla zadržovat vodu a to kaktusy fakt nemají rády. S květináčem – lepší menší, aby se kořeny mohly lépe rozrůst a neměli moc prostoru, kde by zadržovali vodu. Já osobně jsem viděl nejlepší výsledky, když jsem kaktusy přesadil na jaře a dal jim čerstvý substrát. Takže hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
5. 10. 2024
Žaneta Vaculíková

Když jde o přesazení kaktusů, tak fakt doporučuju počkat na jaro. V zimě jsou většinou v klidu a přesazení by je mohlo ještě víc stresovat. Na jaře, když začnou růst, to bude pro ně ideální, protože pak mají víc energie se adaptovat. Co se substrátu týče, tak jasně, nejlíp uděláš s nějakým speciálním pro kaktusy, aby měl dobrý odtok vody. Běžná zemina je moc těžká a může jim ublížit. Co se týče květináče, většinou platí pravidlo, že menší je lepší – kaktusy nemají rády, když mají moc místa okolo kořenů. Takže spíš menší květináč, ale pořád dostatečně velký pro jejich kořeny. Osobně jsem měl nejlepší výsledky s přesazením na jaře a pak to vypadalo, že kvetly o dost víc. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
29. 5. 2024
Lukáš Sládek
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Nejkrásnější kaktusy s pozoruhodnými květy: Jak dosáhnout úspěšného kvetení?Objevte fascinující svět kaktusů, které se pyšní nádhernými květy. Naučte se techniky pro jejich úspěšné kvetení a podpořte krásu své sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky