Meskalin.cz/Fórum/Jak mám pečovat o kaktusy, aby dobře kvetly?

Jak mám pečovat o kaktusy, aby dobře kvetly?

Mám doma pár kaktusů a slyšel jsem, že když se o ně člověk dobře stará, mohou nádherně kvést. Jenže nevím, jak na to. Jak správně pečovat o kaktusy, aby se mi odměnily krásnými květy? Jaké je ideální množství světla, co se týče umístění na parapetu? Má cenu je přesazovat a kdy je to nejlepší udělat? A co zálivka? Jak často je zalévat v létě a v zimě? Slyšel jsem, že některé druhy potřebují trochu hnojiva, ale nevím, jaké a kolik. A co teplota? Je nějaký ideální rozsah, ve kterém by měly být udržovány? Taky by mě zajímalo, jestli je dobré je otáčet, nebo je nechat na jednom místě. Všechno mám moc rád, ale chtěl bych, aby mi ty moje kaktusy opravdu rozkvetly. Takže pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s pěstováním kaktusů a jejich kvetením, budu moc rád za každou radu!

142 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2024
Marcela Janková

Kaktusy jsou super, ale chtějí to trošku péče. Takže, co se týče světla – dej je na slunný parapet, ideálně na jihozápad nebo jih, aby měly aspoň 6 hodin sluníčka denně. Otáčet je moc nemusíš, ale občas to neudělá škodu, aby se hezky vyrovnaly k světlu.

Přesazování – jo, pokud vidíš, že kořeny už moc tlačí na květináč nebo substrát je vyžraný, tak na jaře je nejlepší doba. A co se zálivky týče, v létě klidně jednou za týden, ale sleduj, ať to nemáš ve vodě. V zimě je to jinak – zálivka víc jak jednou za měsíc je zbytečná.

Hnojení – nějaké speciální hnojivo pro kaktusy je fajn. Na jaře a v létě, když rostou, tak klidně jednou za měsíc. Teplota by měla být kolem 20-25 °C přes léto a v zimě klidně 10-15 °C, aby si odpočinuli.

Takže hlavně světlo a rozumná zálivka. A trpělivost – kaktusy kvetou většinou až když jsou starší. Drž se toho a snad se ti odmění krásnýma květama.

162 slov
1.6 minut čtení
27. 12. 2024
František Jiránek

Květinám jako kaktusy je potřeba se věnovat trochu víc, než bys čekal. Hlavně světlo, to je základ. Musí mít dostatek slunečního svitu, ideální je okno na jih, ale pozor na přímé slunce v létě – to jim může ublížit. Přesazování? Jo, je dobrý, ale jen když už jsou kořeny natěsnaný nebo substrát vyčerpanej. Nejlepší je to udělat na jaře. Zálivka – v létě klidně jednou za týden, ale v zimě stačí jednou za měsíc, nebo i míň. Hnojivo? Určitě, na jaře a v létě nějaký speciální pro kaktusy, tak jednou za měsíc. Teplota by měla být ideálně mezi 20-30 stupni přes léto a v zimě klidně kolem 10 stupňů. Otáčení? Pokud chceš, aby rostly rovnoměrně, občas otoč, ale nic přehánět. Tak hodně štěstí a ať ti to kvete!

128 slov
1.3 minut čtení
22. 4. 2023
Zdeněk Suchý
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Nejkrásnější kaktusy s pozoruhodnými květy: Jak dosáhnout úspěšného kvetení?Objevte fascinující svět kaktusů, které se pyšní nádhernými květy. Naučte se techniky pro jejich úspěšné kvetení a podpořte krásu své sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky