Meskalin.cz/Fórum/Jak můžu přimět kaktusy lépe kvést?

Jak můžu přimět kaktusy lépe kvést?

Přemýšlím, jak lépe podpořit kvetení svých kaktusů. Mám doma několik různých druhů a zatím se mi moc nedaří je donutit, aby rozkvetly. Vím, že kaktusy potřebují hodně slunce, ale nevím, jestli jim třeba nemám přidat nějaké hnojivo nebo jestli je nějaká speciální doba, kdy by měly být na světle víc než obvykle. Zkoušel jsem je i přesazovat do nového substrátu, ale pořád nic. Někde jsem četl, že některé druhy potřebují chladnější období na to, aby pak mohly kvést, ale nejsem si tím jistý. Jaké jsou tedy ty nejlepší praktiky pro stimulaci kvetení? Mám je zalévat jinak v době kvetení? A co třeba hnojení, má smysl to s něčím kombinovat? Rád bych věděl, jestli existují nějaké specifické tipy od zkušenějších pěstitelů. Jestli někdo máte nějaké osvědčené metody nebo triky, tak budu vděčný za každou radu. Jak zaručit, aby mé kaktusy konečně udělaly radost svými květy?

144 slov
1.4 minut čtení
26. 8. 2024
Stanislav Matoušek

Kvetení kaktusů je fakt oříšek, ale pár tipů by mohlo pomoct. Základem je hodně slunce, takže pokud je máš uvnitř, dej je na okno na jih nebo západ. V létě je dobré je dávat ven, aby dostaly pořádnou dávku slunečního svitu. Hnojení může být fajn, zkus hnojivo určené na sukulenty, ale dávej ho jen během vegetačního období – na jaře a v létě. V zimě je to lepší nechat být, protože kaktusy mají klidovou fázi.

Taky se ujisti, že je zaléváš správně – v době kvetení mají rády vodu, ale v zimě chci sucho. Některé druhy potřebují chladnější teploty během zimy, aby pak v létě rozkvetly. Takže pokud máš nějaký ten kaktus, co se mu nechce kvést, zkus ho přezimovat na chladnějším místě a potom přesunout na teplejší a jasnější místo na jaře.

Když se ti povede dodržet tyhle základní věci, tak bys mohl mít víc úspěchů s květy. Třeba se dočkáš krásných kaktusových květů! Držím palce.

157 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2024
Božena Doležalová

Kvetení kaktusů je fakt ošemetný. Většinou to chce dost slunce, takže dej pozor, aby měly přes léto pěkně na okně nebo venku, kde je pořádné světlo. Hnojení je taky důležitý, ale chce to správné hnojivo – ideálně něco speciálního pro kaktusy. Zkus hnojit na jaře, když začínají růst, a pak ještě v létě. Zalejvat je v té době můžeš trochu víc, ale pozor, abys je nepřelil. Někdy se doporučuje nechat je na zimu v chladnějším prostředí – kolem 10-15°C – to prý stimuluje kvetení na jaře. Při přesazování dej pozor na dobře propustný substrát a nezapomeň na drenáž. Když máš víc druhů, zjisti si, co konkrétně potřebují, protože každý má trochu jiné nároky. A trpělivost, kaktusy si dají na čas.

120 slov
1.2 minut čtení
17. 11. 2024
Zdeněk Havel
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Nejkrásnější kaktusy s pozoruhodnými květy: Jak dosáhnout úspěšného kvetení?Objevte fascinující svět kaktusů, které se pyšní nádhernými květy. Naučte se techniky pro jejich úspěšné kvetení a podpořte krásu své sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky