Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje kaktusy nekvetou??

Co dělat, když moje kaktusy nekvetou??

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám doma několik krásných sukulentů, které jsem si pořídil před nějakou dobou, a upřímně řečeno, jsem si na ně hodně zvykl. Jejich tvar a textura mě fascinují, ale teď mě trápí jedna věc. Přestože se o ně starám podle všech rad a doporučení, prostě nekvetou! Všichni víme, jak nádherné květy kaktusy dokážou mít, a já bych je chtěl vidět na vlastních rostlinách. Zkoušel jsem různá místa v bytě, ale nic. Možná je to špatným množstvím slunce? Nebo je to hnojením? Někdy si říkám, jestli jim nedávám málo vody, nebo naopak příliš? Snažím se dodržovat správný režim, ale i tak se mi zdá, že by mohly mít víc energie, aby konečně vykvetly. Slyšel jsem o tom, že některé druhy potřebují chladnější období, aby pak na jaře rozkvetly. Je možné, že nedostávají dostatek „spánku“? Jaký je ideální čas na to je přesadit? A co teplota? Mám pocit, že je mám někdy až moc blízko radiátoru. Co kdybych zkusil změnit substrát? Hledal jsem informace o tom, jestli by neměly být v písčitém nebo kamenitém prostředí. Také jsem četl o tom, jak důležité je jejich osvětlení a že by měly mít minimálně 6 hodin slunečního svitu denně. Zajímalo by mě, co byste mi doporučili vy? Jaké máte zkušenosti s kaktusy a jejich květinami? Jaké triky máte na to, aby začaly kvést? Díky za každou radu!

225 slov
2.3 minut čtení
21. 1. 2024
Milada Sýkorová

Myslím, že kaktusy fakt potřebují dostatek světla, takže pokud je máš někde, kde moc nesvítí slunce, tak to může být důvod. Zkus je přesunout k oknu, ideálně tam, kde svítí slunce aspoň 6 hodin denně. Co se vody týče, dávej pozor na přemokření. V zimě bys měl omezit zálivku, protože kaktusy v tu dobu většinou spí a moc vody nepotřebují. Hnojení dělej tak jednou za měsíc během vegetačního období, ale opatrně s tím. No a substrát by měl být propustný, tak klidně zkus pískový nebo kamenitý mix. Teplota by měla být taky ideální – ne moc blízko radiátoru, radši chladnější místo na zimu. A co se přesazení týče, klidně to udělej na jaře, když začnou růst. Třeba jim tím dodáš nový impuls na květ. Držím palce!

126 slov
1.3 minut čtení
27. 10. 2024
Veronika Šťastná

Když kaktusy nekvetou, tak to může být dost frustrující. Zkoušel jsem různý triky a tady je pár věcí, co mi pomohly. První věc je světlo – kaktusy milujou slunce, takže minimálně 6 hodin denně je fakt must. Jestli je máš moc daleko od okna nebo v šeru, může to být důvod. Zkus je dát blíž, ale pozor na přímé slunce, když je moc horko, aby se nespálily.

Co se týče vody, tak to chce najít správný balanc. Kaktusy potřebujou spíš suchou půdu, takže zalévej jen když je substrát úplně suchý. V zimě bys měl fakt omezit vodu, aby měly ten spánek, jak říkáš. Hnojení – během vegetační sezóny (jaro-léto) je dobrý je trochu pohnojit, ale opatrně s množstvím.

Přesazování – ideální je na jaře, když začnou růst. Nový substrát může pomoct, zkus nějaký s pískem nebo kamením pro lepší odvodnění.

Teplota taky hraje roli. Kaktusy nesnášejí chlad a vlhko, ale v zimě potřebujou nižší teploty, takže je dej dál od topení. Jestli jsi už zkoušel všechno a furt nic, tak to chtělo jen trpělivost. Někdy prostě potřebujou čas.

175 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2023
Bohumil Pazdera
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Nejkrásnější kaktusy s pozoruhodnými květy: Jak dosáhnout úspěšného kvetení?Objevte fascinující svět kaktusů, které se pyšní nádhernými květy. Naučte se techniky pro jejich úspěšné kvetení a podpořte krásu své sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky