Meskalin.cz/Fórum/Proč mi kaktus nekvete, co dělám špatně?

Proč mi kaktus nekvete, co dělám špatně?

Kaktusy mám doma už několik let a snažím se o ně pečovat, jak nejlépe umím. Mám jich několik a všechny mají různé tvary a velikosti, ale jedna věc mi dělá velké vrásky na čele – prostě nekvetou. Snažím se je mít na slunném místě, takže dostávají dostatek světla, ale i tak žádné květy. Možná to dělám špatně.

Každý říká, že kaktusy potřebují slunce a sucho, ale já jsem se snažil dávat jim občas trochu vody, aby nevyschly úplně. Možná je to chyba? Když je zalévám, snažím se dodržovat pravidlo "méně je více", ale zdá se, že to moc nefunguje. A co substrát? Použil jsem ten speciální pro kaktusy, co prodávají v obchodě, ale možná bych měl zkusit něco jiného?

Pamatuji si, že jsem četl, že kaktusy potřebují nějaký klidový období během zimy, což jsem se snažil dodržet a nedával jsem jim tak moc vody jako v létě. Ale teď už je jaro a pořád nic. Mohlo by to být tím, že nemají dostatek živin? Zkoušel jsem hnojit, ale docela jsem se bál, abych je nepřehnojil. Jak poznám, kdy je správný čas na hnojení? Mám používat nějaké specifické hnojivo?

A co ta teplota? V noci je doma docela chladno a možná to kaktusům nevyhovuje. Jak moc citlivé tyto rostliny jsou na teplotní výkyvy? Věděl jsem, že kaktusy pocházejí z horkých oblastí, tak jestli jim moje domácí klima vůbec vyhovuje.

Opravdu nevím, co dělám špatně. Četl jsem spoustu článků a rad o pěstování kaktusů a pořád mě trápí otázka: Proč mi ti moji kaktusíci nekvetou? Je něco zásadního, co bych měl udělat jinak? Díky za jakoukoli pomoc!

261 slov
2.6 minut čtení
4. 4. 2022
Lenka Šilhavá

Myslím, že to může být kombinace několika věcí. Kaktusy fakt potřebujou hodně slunce, ale i tepla. Pokud máš doma v noci chladno, tak to jim moc neprospívá. Zkus je přesunout na místo, kde je tepleji. Co se týče vody, tak kaktusy mají rády sucho, takže pokud je zaléváš často, můžeš je přelít. Měj na paměti, že mezi zalíváním je dobré nechat substrát pořádně oschnout. Hnojení je taky klíčový – zkus používat speciální hnojivo pro kaktusy a začni s tím na jaře, jakmile začne růst. Jinak substrát by měl být dobrý, ale dej pozor na odvodnění. No a nezapomeň, že někteří kaktusy prostě kvést nechtějí, tak se netrap, jestli ti nějaký kvést nebude. To už chce trpělivost.

117 slov
1.2 minut čtení
14. 3. 2023
Simona Vávrová

Občas to může být celkem oříšek, proč kaktusy nekvetou. Hlavně si dej pozor na tu zálivku. Kaktusy fakt nemají rádi, když jsou přelité, radši ať jsou sušší. Možná bys mohl zkusit přidat trochu hnojiva, ale opatrně – já většinou hnojím na jaře a v létě, tak jednou za měsíc takovým speciálním pro kaktusy. Teplota je taky důležitá, dej si pozor, aby v noci nebylo moc chladno, to je pro ně dost stresující. Zkus třeba je přesunout na místo, kde budou mít stabilnější teplotu. A nezapomeň na to období klidu – mně se osvědčilo nedávat vodu skoro vůbec v zimě. Když jim dáš dobrou péči a správné podmínky, měly by začít kvést. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
8. 6. 2023
Zdeněk Kadlec
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Nejkrásnější kaktusy s pozoruhodnými květy: Jak dosáhnout úspěšného kvetení?Objevte fascinující svět kaktusů, které se pyšní nádhernými květy. Naučte se techniky pro jejich úspěšné kvetení a podpořte krásu své sbírky.
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky