Meskalin.cz/Fórum/Jaké exotické rostliny jsou nejlepší do bytu?

Jaké exotické rostliny jsou nejlepší do bytu?

Zajímá mě, jaké exotické rostliny by se daly dobře pěstovat v bytě. Chtěla bych něco, co nebude příliš náročné na péči, ale zároveň to bude vypadat hezky a dodá to mému interiéru trochu té tropické atmosféry. Slyšela jsem, že některé kaktusy a sukulenty jsou ideální pro začátečníky, ale nevím přesně, které to jsou. Mám na mysli rostliny, které by se hodily i do menšího prostoru, protože nemám zrovna velký byt. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním těchto exotických rostlin? Jsou nějaké speciální tipy, co se týče jejich zalévání nebo umístění? A co třeba osvětlení? Mám okna na sever, takže slunce tam moc nesvítí. Jaké druhy rostlin bych mohla vyzkoušet, aby mi prospívaly i v takových podmínkách? Děkuji za každou radu!

120 slov
1.2 minut čtení
8. 12. 2020
Bohumil Doležel

Takže, jestli hledáš exotický rostliny do bytu a máš severní okna, doporučuji pár druhů, co by mohly fungovat. Třeba sansevieria (hadí rostlina) je super, vydrží fakt málo světla a je skoro bezúdržbová. Pak je tu zamiokulkas, to je taky dobrá volba, vypadá krásně a snese i stíny.

Co se týče kaktusů a sukulentů, tak menší druhy jako haworthia nebo echeveria jsou ideální. Zrovna kaktusy potřebují spíš víc světla, ale tyhle sukulenty zvládnou i méně.

Zalévání obecně moc nepřehánět, radši trochu méně než víc – přeležení kořenů je smrtelný. Osvětlení v tomhle případě neřeš, většina těchto rostlin si s tím poradí. Můžeš je klidně mít na parapetu nebo na stole, kde se moc slunce nedostane. Takže doporučuji vyzkoušet nějaké tyhle rostliny, určitě ti to trošku zkrášlí byt!

126 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Dana Karásková

Takže exotický rostliny do bytu? Rozhodně doporučuju začít s nějakýma sukulentama, třeba aloe vera nebo echeveria, to jsou fakt super na údržbu. Moc toho nepotřebujou, zalíváš je tak jednou za týden a v zimě ještě míň. Kaktusy taky, ale ty jsou takový dost specifický, občas to chce víc slunce.

Jestli máš okna na sever, zkus nějakou popínavku jako je pothos nebo dracena. Ty zvládnou i horší světelný podmínky a pořád budou vypadat hezky. Jinak pokud chceš něco s květama, tak třeba spathiphyllum, to je taky docela odolný a navíc ti udělá radost s bílými květy.

Zalévání – radši míň než víc, to je klíčový. Když máš vlhkou půdu, radši počkej, než zase zaliješ. Co se týče umístění, dej je někam blízko okna, ale ne přímo na slunce. A samozřejmě nezapomeň na hnojivo v období růstu, to pak rostlinám taky prospívá. Tak hodně štěstí s pěstováním!

145 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Veronika Vaníčková
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do bytu: Jaké druhy jsou nejvhodnější?Přehled exotických rostlin, které se skvěle hodí do bytových prostor a snadno se o ně pečuje. Objevte krásu a jednoduchost péče o tyto rostliny ve vaš...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky