Meskalin.cz/Fórum/Můžu mít banánovník v bytě, nebo potřebuje zahradu?

Můžu mít banánovník v bytě, nebo potřebuje zahradu?

Zajímalo by mě, jestli je možné mít banánovník jako pokojovou rostlinu, nebo jestli se mu bude dařit jen venku na zahradě. Mám malý byt a přemýšlím o tom, že bych si pořídil nějakou exotickou rostlinu, a banánovník mě fakt láká. Slyšel jsem, že potřebuje hodně světla a prostoru, ale nevím, jestli by to šlo i v bytě. Jak to vlastně je? Měl bych mu zajistit nějaké speciální podmínky, nebo ho mohu mít jen tak normálně jako ostatní květiny? Co třeba zálivka a teplota - má rád vlhko a teplo, takže jak bych to měl udělat v bytě? Vím, že banánovníky mohou dorůst do slušné velikosti, tak jestli to není problém. Nechci, aby mi tam zabíral spoustu místa. Můžete mi prosím poradit, jestli vůbec existují nějaké odrůdy, které jsou vhodné do bytu? A co teprve s plody - vyrostou mi banány, když ho budu mít doma? Díky za jakékoliv tipy a zkušenosti!

151 slov
1.5 minut čtení
8. 5. 2023
Stanislav Hruška

Banánovník se klidně dá mít v bytě, ale není to úplně jednoduchý. Potřebuje hodně světla, ideálně nějaké místo u okna, kde je sluníčko. Také potřebuje teplo, takže ideální teplota je kolem 20-25 °C. A jo, vlhkost je pro něj důležitá, takže doporučuji pravidelně rosit listy a mít kolem něj vlhčí vzduch. Zálivka by měla být dostatečná, ale pozor na přemokření, to nesnese. Co se velikosti týká, tak banánovníky fakt dorůstají do velkých rozměrů. Existují menší odrůdy jako třeba Dwarf Cavendish, což by pro byt mohlo být lepší. Ale i tak si dej pozor, aby ti pak nezabíralo moc místa. Plody doma většinou nevyrostou, ale když se o něj dobře staráš a máš dostatek světla a tepla, tak by to mohlo vyjít. Takže jo, experimentovat s banánovníkem v bytě se dá, ale chce to trošku péče a plánování.

137 slov
1.4 minut čtení
11. 7. 2024
Josef Kopecký

Banánovník můžeš mít v bytě, ale je to trochu náročnější. Potřebuje hodně světla, takže ideálně okno na jih nebo jihozápad. V bytě se mu daří, ale musíš mu dát dost prostoru, protože dorůstá do slušné výšky. Pokud nemáš moc místa, zkus nějakou menší odrůdu jako Dwarf Cavendish. Co se týče zalévání, má rád vlhko, takže pravidelně kontroluj půdu, aby nebyla úplně vyschlá, ale zas to nepřeháněj s vodou, aby ti neuhnílo kořen. Teplo taky potřebuje, ideálně kolem 20-30 °C. Plody doma vyrostou, ale musíš mít štěstí a dostatečně dobré podmínky. Takže jo, klidně si ho pořiď, ale buď připravený na péči a místo!

103 slov
1 minut čtení
25. 7. 2023
Ivana Burianová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do bytu: Jaké druhy jsou nejvhodnější?Přehled exotických rostlin, které se skvěle hodí do bytových prostor a snadno se o ně pečuje. Objevte krásu a jednoduchost péče o tyto rostliny ve vaš...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky