Meskalin.cz/Fórum/Jaké exotické rostliny jsou nejodolnější pro začátečníky?

Jaké exotické rostliny jsou nejodolnější pro začátečníky?

Už delší dobu mě láká myšlenka pěstovat nějaké exotické rostliny, ale nevím, kde začít. Čtu si různě po internetu o kaktusech a sukulentech, které vypadají úžasně, ale mám strach, že jako začátečník bych to s nimi nezvládl. Představte si, že bych chtěl mít doma něco, co je jedinečné a zajímavé, ale zároveň i odolné. Myslím tím takové rostliny, které přežijí i menší péči nebo občasné zapomínání na zalévání. Mám rád slunné místa a prostor na parapetu, ale opravdu nevím, které druhy by se tam cítily dobře a co všechno bych pro ně měl udělat. Slyšel jsem o různých typech, jako jsou třeba kaktusy nebo nějaké tropické rostliny, ale úplně se v tom nevyznám. Mohli byste mi prosím doporučit nějaké konkrétní druhy? A co třeba péče o ně? Jak často je zalévat a jaké podmínky jim vyhovují? Třeba i nějaké tipy na to, jak je chránit před škůdci nebo nemocemi. Opravdu bych rád začal pěstovat něco zajímavého, ale zároveň chci mít jistotu, že to přežije i mé občasné nedbalosti. Děkuji za jakoukoli radu!

172 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2022
Monika Hanzlová

Jasně, exotické rostliny můžou být super, i pro začátečníky. Zkus třeba nějaký sukulent, co se snadno pěstuje. Aloe vera je fajn volba – je to léčivka a zvládne skoro všechno. Potřebuje hodně sluníčka, tak ji dej na parapet. Zalévat ji stačí jednou za dva týdny, v zimě ještě míň.

Další možnost jsou kaktusy. Například Echinopsis nebo Mammillaria jsou docela odolný a dají se sehnat v různých tvarech. S vodou opatrně, zalévej až když je substrát úplně suchý. Taky se neboj zkusit nějakou tropickou rostlinu jako je dracéna nebo zamiokulkas, ty přežijou i občasné zapomnění na zalévání.

Pokud jde o škůdce, tak hlídej mšice a svilušky. Občas je osprchuj, to jim moc nesedí. A jakmile začneš s pěstováním, určitě zkoušej a sleduj, co funguje nejlíp. Hlavně si užívej tu přírodu doma!

129 slov
1.3 minut čtení
29. 5. 2024
Jitka Musilová

Jasně, exotické rostliny můžou být skvělý začátek. Kaktusy a sukulenty jsou fajn, protože jsou fakt odolný. Například kaktus Echinopsis nebo sukulent Aloe Vera jsou super pro začátečníky. Potřebují hodně slunce, tak je dej na parapet, kde je světlo. Zálivku moc neřeš, stačí jednou za 2-3 týdny, klidně i míň, záleží na teplotě a vlhkosti. Když je přeliješ, tak umřou.

Co se týče tropických rostlin, zkuste třeba Zamioculcas (ZZ plant), ten je taky velmi odolný a zvládne i slabší světlo. Zalévat ho můžeš jednou za měsíc a taky to přežije.

Na škůdce dávej pozor hlavně v létě, občas zkontroluj listy. Můžeš použít nějaký přírodní repelent nebo prostě jen otřít listy vlhkým hadříkem, to pomůže.

Co víc říct? Zkus nějaký tyhle rostliny, když to přežijou u tebe, tak už můžeš zkoušet víc náročný druhy.

129 slov
1.3 minut čtení
3. 10. 2024
Ivana Rybářová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do bytu: Jaké druhy jsou nejvhodnější?Přehled exotických rostlin, které se skvěle hodí do bytových prostor a snadno se o ně pečuje. Objevte krásu a jednoduchost péče o tyto rostliny ve vaš...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky