Meskalin.cz/Fórum/Které sukulenty snášejí nízkou vlhkost vzduchu?

Které sukulenty snášejí nízkou vlhkost vzduchu?

Už delší dobu se zajímám o pěstování sukulentů a chtěl bych se zeptat, jaké druhy jsou vhodné do prostředí s nízkou vlhkostí vzduchu. Mám doma poměrně suchý vzduch, což není ideální pro většinu rostlin, ale přesto bych rád měl nějaké ty sukulenty. Zkoušel jsem několik kaktusů, ale nevím, jestli i další sukulenty snášejí podobné podmínky. Je mi jasné, že některé rostliny potřebují více vláhy a jiné méně, ale zajímá mě, které konkrétní druhy by mohly přežít a dokonce prospívat v takovém prostředí. Myslím, že by to mohlo být zajímavé i pro ostatní, kteří mají podobný problém. Zatím jsem se díval na pár příspěvků a vypadá to, že některé sukulenty jako třeba Echeveria nebo Sedum zvládají sucho lépe než jiné. Ale co třeba další? Jaké máte zkušenosti vy s pěstováním sukulentů v suchém vzduchu? Které konkrétní druhy byste doporučili? Je dobré na ně používat nějaké speciální substráty nebo hnojiva? Budu vděčný za jakékoli tipy a rady!

155 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2024
Jakub Prchal

Když máš suchý vzduch, tak určitě zkus nějaký sukulenty, který to snášejí. Echeveria a Sedum jak říkáš jsou super. Dobrý jsou taky Haworthia, ty vydrží fakt hodně sucha a mají hezký listy. Z Aloe Vera se taky dá pěstovat v sušších podmínkách, navíc je to i léčivá rostlina. Pak jsou tu třeba i Graptopetalum, co se s tím taky vyrovná. Co se substrátu týče, doporučuju smíchat klasický zeminu s pískem nebo perlitem, aby to mělo dobrou drenáž. Hnojit moc nemusíš, stačí jednou za pár měsíců, ideálně na jaře. Uvidíš, že i v suchu ti to poroste bez problémů. Jo a nezapomeň na sluníčko – to je pro ně důležitý.

109 slov
1.1 minut čtení
8. 2. 2024
Alois Vrba

Takže, pokud hledáš sukulenty do suchého vzduchu, máš víc možností než si myslíš. Kromě Echeverie a Sedum fakt dobře snášejí sucho i Haworthia, což je super nenáročná rostlina. Taky Aloe Vera je fajn volba, ta zvládne hodně nízkou vlhkost a ještě ti dá něco do kuchyně. Pak je tu i Crassula - třeba Crassula ovata (peněžní stromek), ten je taky dost odolný.

Co se substrátu týče, doporučil bych ti použít směs pro kaktusy a sukulenty – je lehká a dobře propustná, což je pro tyhle rostliny ideální. Hnojit moc nemusíš, stačí jednou za pár měsíců nějaké hnojivo pro sukulenty a kaktusy. Jo a nezapomeň na dostatek světla, to je taky klíčový. Zkus nechat substrát mezi zálivkami pořádně proschnout, to se jim bude líbit.

Takže to shrnu: vyzkoušej Haworthia, Aloe a Crassulu. A dej pozor na vlhkost substrátu a světlo. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
30. 7. 2024
Petra Vlčková
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do bytu: Jaké druhy jsou nejvhodnější?Přehled exotických rostlin, které se skvěle hodí do bytových prostor a snadno se o ně pečuje. Objevte krásu a jednoduchost péče o tyto rostliny ve vaš...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky