Meskalin.cz/Fórum/Jak na pěstování orchidejí doma?

Jak na pěstování orchidejí doma?

Přemýšlím o tom, jak to vlastně mají ti, co pěstují orchideje v domácích podmínkách. Vždycky mě fascinovaly ty krásné květy, ale nevím, jak je udržet naživu. Jaký substrát je nejlepší pro orchideje? Mám se poohlédnout po nějakém speciálním, nebo stačí obyčejná zemina? Co se týče zalévání, slyšel jsem, že orchideje nemají rády příliš vlhké prostředí, ale jak poznám, kdy je potřeba je zalít? Je lepší na to používat destilovanou vodu nebo stačí kohoutková? A co světlo? Jak moc slunce vlastně tyhle rostliny potřebují? Mám je dávat k oknu, nebo raději do stínu? A co teplota, jaké podmínky jsou pro ně ideální? Zkušenější pěstitelé říkají, že orchideje jsou náročné a já se bojím, že bych je mohl zabít už po pár týdnech. Máte někdo tipy na potřebnou péči a vůbec na to, jak začít s pěstováním orchidejí doma? Rád bych slyšel vaše rady a zkušenosti. Jaké odrůdy doporučujete na začátek? Děkuju za každou radu.

153 slov
1.5 minut čtení
14. 8. 2022
Vojtěch Matoušek

Pěstování orchidejí je fakt zábava, ale chce to trochu trpělivosti. Substrát by měl být speciální pro orchideje, to znamená, že obyčejná zemina je fakt špatný nápad. Většinou se používají kousky kůry, sphagnum mech nebo směsi, co jsou k dostání v květinářství. Zalévání je dost důležitý – orchideje bys měl zalévat až když substrát úplně uschne. Můžeš to zkusit s prstem, nebo pokud substrát vypadá suchý a lehce se odděluje od stěn květináče, tak je čas zalít. Kohoutková voda je v pohodě, ale jestli chceš mít jistotu, tak destilovaná je lepší, protože orchideje jsou na chemikálie citlivější. Co se světla týká, raději je dej k oknu s rozptýleným světlem, přímé slunce jim může ublížit. Pokud jde o teplotu, většina orchidejí má ráda teplo kolem 20-25°C ve dne a trošku chladněji v noci. Na začátek doporučuji třeba Phalaenopsis (motýlí orchidej), je docela odolná a krásně kvete. Držím palce!

146 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2025
Roman Buchta

Pěstování orchidejí doma není tak složité, jak se zdá. Hlavní je mít správný substrát, což není obyčejná zemina. Orchideje potřebují lehký a vzdušný substrát, takže se běžně používají kůra z borovice nebo specializované směsi pro orchideje. Zalévat je můžeš až tehdy, když substrát úplně vyschne. Měj na paměti, že nějaké orchideje mají rády mírně vlhké prostředí, ale moc vody jim neprospívá, takže je lepší zalévat méně než více. Co se týče vody, destilovaná je ideální, ale i kohoutková většinou stačí, pokud není příliš tvrdá.

Světlo je důležité – většinou bys měl orchideje dávat k oknu, ale spíš na východní nebo západní stranu, protože přímé slunce může listy spálit. Stín by neměl být moc tmavý, jinak nekvetou. Teplota kolem 20-25 stupňů ve dne a trochu chladnější v noci je ideální.

Na začátek doporučuji třeba Phalaenopsis, ty jsou docela odolné a kvetou dlouho. Když si dáš pozor na tyhle základní věci, tak by to mělo jít. Hlavně nezapomínej sledovat, jak reagují na tvé podmínky.

160 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Božena Tichá
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do bytu: Jaké druhy jsou nejvhodnější?Přehled exotických rostlin, které se skvěle hodí do bytových prostor a snadno se o ně pečuje. Objevte krásu a jednoduchost péče o tyto rostliny ve vaš...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky