Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy v květináči?

Jak často zalévat kaktusy v květináči?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma pár kaktusů, které se mi podařilo vybrat na základě jejich zajímavého vzhledu a exotického původu. Ale teď přichází otázka, která mi nedá spát. Jak často bych je měl zalévat, když jsou v květináči? Slyšel jsem, že kaktusy nesnášejí přemokření a že je lepší, když je trochu sucho. Jenže jak to vlastně poznat? Jak zjistit, kdy už je čas na další zálivku? Je to jednou týdně, nebo spíš jednou za dva týdny? A co když jsou v létě a venku je horko? Mám je zalévat častěji? A jak to je v zimě, kdy obvykle spí? Kdyby někdo měl zkušenosti s různými druhy kaktusů, byla bych moc vděčný za rady. Taky by mě zajímalo, jestli má smysl používat nějaké speciální hnojivo nebo přípravky na zalévání. Děkuju za veškeré tipy a rady!

137 slov
1.4 minut čtení
29. 11. 2021
Libor Holub

Zalévání kaktusů je fakt důležitý, aby ti hezky rostly. Obecně platí, že čím je tepleji, tím častěji je potřeba je zalévat. V létě můžeš zálivku dělat jednou za týden nebo i častěji, ale zase záleží na tom, jak moc je suchý substrát. Nejlíp to poznáš tak, že si zkusíš vzít prst do půdy, když je suchá tak zalévej. V zimě se většinou zalévá míň, klidně jednou za měsíc, protože kaktusy spí a nepotřebují tolik vody. Hnojení? Klidně zkus nějaký speciální hnojivo pro sukulenty, je to fajn, ale až tak na jaře a v létě. Hlavně dej pozor na přemokření, to je smrt pro kaktusy! Takže radši míň než víc.

109 slov
1.1 minut čtení
3. 1. 2025
Dana Jahodová

Kaktusy se zalévají fakt opatrně. Obecně platí, že v létě potřebují víc vody, tak jednou za týden nebo i jednou za dva týdny, když je opravdu vedro. Ale to záleží na tom, jak rychle půda schne. Důležité je nechat je mezi zálivkami pořádně uschnout. Zkus si strčit prst do země, když je suchá, je čas na další vodu. V zimě většinou spí, takže stačí zalít tak jednou za měsíc nebo ještě méně. Ohledně hnojiva, ono má smysl používat speciální hnojivo pro kaktusy, ale vždycky v období růstu. Jakmile začnou růst na jaře, tak můžeš přidat trochu hnojiva do zálivky, ale opatrně. Méně je někdy víc. Takže souhrn: zalévat až když je půda suchá, letní častěji, zimní skoro vůbec a hnojit jen když se jim daří. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2023
Petr Roubal
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do bytu: Jaké druhy jsou nejvhodnější?Přehled exotických rostlin, které se skvěle hodí do bytových prostor a snadno se o ně pečuje. Objevte krásu a jednoduchost péče o tyto rostliny ve vaš...
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky