Meskalin.cz/Fórum/Kdy oddělit odnože sukulentů?

Kdy oddělit odnože sukulentů?

Už delší dobu pečuji o své sukulenty a začínám si všímat, že některé z nich mají odnože, které by asi potřebovaly oddělit, ale nejsem si úplně jistý, kdy je ten správný čas to udělat. Mám na mysli konkrétně kaktusy a další sukulenty, jako jsou třeba Echeverie nebo Aloe. Vím, že je důležité vědět, kdy oddělit odnože, aby se rostliny dobře uchytily a nestrádaly. Četla jsem různé názory a někteří lidé říkají, že se to má dělat na jaře, když rostliny začínají růst, jiní doporučují podzim. Jak to vlastně je? Jak poznám, že jsou odnože dostatečně velké na to, abych je mohla oddělit? Je nějaký rozdíl v tom, jak oddělovat odnože u různých druhů sukulentů? A co když se mi podaří oddělit je špatně nebo poškodit je? Co mám dělat pak? Ráda bych slyšela zkušenosti ostatních pěstitelů. Taky se obávám, že se mi nepodaří je zakořenit nebo že nebudou prospívat. Jaké jsou vaše tipy na úspěšné oddělení odnoží a jak s nimi pak dál pracovat, aby byly zdravé a silné? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

175 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2021
Eva Šimůnková

Tak já mám taky zkušenosti s oddělováním odnoží sukulentů. Obecně se to dělá nejlíp na jaře, když rostliny začínají růst, ale v podstatě můžeš oddělovat i na podzim, pokud máš pocit, že jsou odnože dost velké a silné. U kaktusů a Echeverií to funguje podobně, ale u Aloe je lepší čekat, až mají aspoň pár listů.

Jak poznat, že jsou dost velké? No, když mají alespoň 5-10 cm a jsou už vzrostlé a zdravé. Zkus je opatrně vyjmout ze země a pokud se ti podaří oddělit je bez poškození kořenů, tak to je ideální. Když se ti náhodou něco poškodí, tak je dobré nechat rány zaschnout na vzduchu pár dní předtím, než je dáš zpátky do substrátu.

A co se týče zakořenění – použij lehký substrát a moc je nepolévej na začátku. Může to trvat nějaký čas, ale většinou se chytí. Držím palce, určitě to zvládneš!

147 slov
1.5 minut čtení
30. 3. 2023
Elena Koubová

Tak, k oddělování odnoží sukulentů. Obecně se to doporučuje na jaře, kdy rostliny začínají růst. To je pro ně ideální čas, protože mají víc energie a lépe se uchytí. U kaktusů a Echeverií musíš počkat, až jsou odnože dost velké – tak 10 cm by měly být ok. Pokud jsou menší, radši je nech ještě růst.

Při oddělování buď opatrná, abys je nepoškodila. Můžeš použít ostrý nůž nebo nůžky, ale dezinfikuj je, ať tam nemáš žádné bakterie nebo plísně. Pokud se ti nějaká odnož poškodí, nic se neděje, většinou si poradí sama. Nech ji schnout pár dní na vzduchu, aby se vytvořil kalus, a pak ji zasaď do suchého substrátu.

Při zakořenění je dobré dávat pozor na zálivku – míň je víc. A pokud se nějakou dobu neukazuje žádný růst, nepanikař. Někdy to trvá. Hlavně buď trpělivá a dej jim čas. Z mých zkušeností to chce jen správné podmínky a trochu péče.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 11. 2022
Andrea Šimková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky