Meskalin.cz/Fórum/Kdy oddělovat odnože sukulentů?

Kdy oddělovat odnože sukulentů?

Mám pár sukulentů doma a poslední dobou jsem si všiml, že se na nich objevily odnože. Všiml jsem si, že některé rostliny mají více než jednu odnož a přemýšlím, kdy je vlastně nejlepší je oddělit. Je lepší to udělat na jaře, když začínají růst, nebo je lepší počkat na léto? Co když je oddělím příliš brzy, budou mít dostatek času na zakořenění? A co když to udělám později, nebudou pak už příliš velké a nebudu mít potíže s jejich pěstováním? Hraje roli i velikost odnože? Mám obavy, že pokud je oddělím špatně, tak ublížím jak mateřské rostlině, tak i novým odnožím. Jaký je váš názor na vhodný čas pro oddělování odnoží sukulentů? Měli byste nějaké tipy nebo triky, jak na to jít, aby to bylo co nejúspěšnější? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně pečovat o tyto fascinující rostliny a jak z nich vytěžit maximum. Díky moc za případné rady!

152 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2021
Andrea Marešová

Oddělování odnoží sukulentů je nejlepší dělat na jaře, když rostliny začínají aktivně růst. V tomhle období mají odnože lepší šanci zakořenit a adaptovat se. Když to uděláš moc brzy, tak možná nebudou dost silný a když moc pozdě, tak můžou být už opravdu velký a těžko se s nima manipuluje. Velikost odnože taky hraje roli – ideálně by měly mít pár vlastních kořenů nebo aspoň nějaký zdravý list, co jim dodá energii. Když odděluješ, buď opatrnej, abys nepoškodil mateřskou rostlinu ani odnože. Zkus použít ostrý nůž a místo pak nechej zaschnout pár dní, než je zase zasadíš do suché zeminy. Hlavně nezapomeň na dobrý drenážní systém, to je klíčový. Takže jaro je ideál, ale sleduj i velikost a zdraví odnoží.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 5. 2022
Anna Havelková

Oddělování odnoží sukulentů je fajn způsob, jak si rozšířit sbírku. Nejlepší čas na to je na jaře, když rostliny začínají růst. Odnože by měly být už trochu velké, aby měly šanci na zakořenění. Když je oddělíš příliš brzy, tak nemají dost síly a můžou umřít. Na druhou stranu, pokud čekáš moc dlouho, můžou se odnože stát příliš velkými a manipulace s nima může být složitější. Měj na paměti, že velikost odnože hraje roli – čím větší, tím větší šance na úspěch. Při oddělování buď opatrný, abys nepoškodil mateřskou rostlinu. Jo a nezapomeň po oddělení nechat rány zaschnout než je dáš do země, to je důležitý! Taky je dobrý použít správnou půdu pro sukulenty, aby se jim dařilo. Hodně štěstí!

119 slov
1.2 minut čtení
13. 3. 2024
Zdeňka Kroupová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky