Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho trvá, než se odnože ujmou?

Jak dlouho trvá, než se odnože ujmou?

Zajímalo by mě, jak dlouho obvykle trvá, než se odnože kaktusů nebo sukulentů ujmou po přesazení. Mám pár rostlin, které jsem nedávno rozmnožil a chtěl bych vědět, co od toho očekávat. Je to tak, že to může trvat týdny, nebo spíš měsíce? Zda se mám připravit na nějaké signály, že se jim daří, nebo naopak, když to nepůjde podle plánu? Taky by mě zajímalo, jestli záleží na typu rostliny. Například u některých kaktusů jsem slyšel, že jsou velmi tolerantní a rychle se adaptují, zatímco jiné mohou mít problém a nezdařit se jim to. Jaké máte zkušenosti s tímto procesem? Kdy jste si všimli prvních známek růstu nebo zakotvení odnoží? A je nějaký způsob, jak podpořit jejich růst, třeba zvlášť v létě nebo v zimě? Uvítám všechny názory a postřehy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s pěstováním těchto rostlin.

140 slov
1.4 minut čtení
18. 9. 2021
Antonín Adamec

Ujmout se odnože může trvat různě, záleží na druhu kaktusu nebo sukulentu. Většinou to bývá pár týdnů, ale klidně i měsíc. Kaktusy jako Echinopsis nebo Opuntia se obvykle adaptují rychle, zatímco některé sukulenty jako Haworthia mohou potřebovat víc času. Je dobrý sledovat, jestli začínají tvořit nové kořeny nebo dokonce nové výhonky – to jsou známky, že se jim daří. Pokud začne odnož žloutnout nebo hnědnout, může to být špatně. Co se týče podpory růstu, v létě je ideální teplo a světlo, tak je dej na slunce, ale ne na přímé polední slunce. Zimní klid jde většinou ruku v ruce s minimem zálivky – moc vody v zimě by je mohla zabít. Takže buď opatrný na zálivku a sleduj, jak reagují!

120 slov
1.2 minut čtení
14. 6. 2024
Kateřina Khýrová

Takhle, co se týká odnoží kaktusů a sukulentů, tak to může trvat různě. Obecně řeknu, že tak 2-4 týdny je dost častý časový rámec, kdy začneš vidět nějaké známky života. U některých kaktusů fakt rychle dorůstají, zatímco u jiných to může být pomalejší proces. Záleží na druhu, jak se adaptují na nový substrát a podmínky.

Jasný signály, že se ujímají, jsou třeba nové výhonky nebo kořeny. Někdy to ale chce víc trpělivosti a můžeš si všimnout, že se prostě nehnou. Když se to nedaří, tak většinou je problém ve vlhkosti nebo světle.

Na podporu růstu je dobrý dávat pozor na zálivku – moc nezalévat, ale ani nenechat úplně vyschnout. V létě to většinou frčí líp, protože mají víc světla a tepla. V zimě je lepší je nechat v klidu – málo světla a studenější teploty jim moc nesvědčí. Takže sleduj podmínky a buď trpělivej!

143 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2022
Michaela Janečková
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky