Meskalin.cz/Fórum/Jak správně oddělit odnože kaktusu?

Jak správně oddělit odnože kaktusu?

Jsem nováček v pěstování kaktusů a už si trochu připadám jako chovatel těchto úžasných rostlin. Nedávno jsem si všiml, že některé moje kaktusy začínají mít odnože, a to mě přivedlo k otázce, jak je správně oddělit. Vím, že to může být důležité pro jejich zdravý růst a množení, ale mám strach, abych jim neublížil. Jak tedy v takovém případě postupovat? Mám použít nějaké speciální nástroje, nebo stačí obyčejný nůž? A co je nejlepší doba na oddělování odnoží? Měli bychom je odstranit, když jsou malé, nebo je lepší počkat, až vyrostou? Jak se postarat o oddělené odnože po jejich odstranění? Je dobré je nechat uschnout před výsadbou, nebo je můžu hned zasadit do nového květináče? Děkuji všem za rady a tipy, budu moc vděčný za jakékoli zkušenosti s oddělováním odnoží. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké konkrétní kaktusy, u kterých je to snazší než u jiných. Jaké máte zkušenosti s tímto procesem?

152 slov
1.5 minut čtení
7. 3. 2022
Filip Dušek

Oddělování odnoží kaktusu je docela jednoduchý proces, ale chce to trošku opatrnosti. Doporučuji použít ostrý nůž nebo skalpel, aby jsi nepoškodil mateřský kaktus. Nejlepší doba na oddělení je na jaře, když začínají růst a mají už nějakou velikost, tak 3-5 cm jsou fajn. Když jsou moc malé, je lepší počkat, až trochu povyrostou.

Po odříznutí odnože ji nech na pár dní uschnout, aby se rána zahojila a nezhnila v substrátu. Pak ji zasadíš do nového květináče se speciálním substrátem pro sukulenty nebo kaktusy. Hned po zasazení ji moc nehnoj a nepolévej, dej jí čas, ať si zvykne. Co se týká konkrétních kaktusů, tak třeba Echinopsis nebo Mammillaria se množí docela snadno. Držím palce, ať se daří!

115 slov
1.2 minut čtení
21. 4. 2024
Vojtěch Strnad

Oddělování odnoží kaktusů je fajn způsob, jak si rozmnožit rostliny. Obvykle je nejlepší to dělat na jaře, když kaktusy začínají růst. Jestli máš odnože, co už jsou trochu větší, tak to bude jednodušší. Použij nůž nebo ostré nůžky, co máš doma, ale nezapomeň je předtím vydezinfikovat, aby se náhodou něco nepřenášelo. Když už odnož oddělíš, tak ji nech na chvíli uschnout na suchém místě. To pomůže zahojit ránu a sníží riziko hniloby. Pak ji můžeš zasadit do dobře propustného substrátu. U některých kaktusů jako je Echinopsis nebo Mammillaria to jde celkem snadno, zatímco u jiných to bývá složitější. Takže pokud se bojíš, že bys jim ublížil, klidně zkus oddělovat jen menší odnože a uvidíš, jak ti to půjde.

118 slov
1.2 minut čtení
18. 10. 2024
Ludmila Khýrová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky