Meskalin.cz/Fórum/Množení odnoží sukulentů - co všechno potřebuji?

Množení odnoží sukulentů - co všechno potřebuji?

Chtěl bych se zeptat, co přesně je potřeba k množení odnoží sukulentů. Mám doma pár různých druhů a slyšel jsem, že je to celkem snadné, ale nevím, jak na to. Potřebuju nějaké speciální nástroje nebo substrát? Jaký typ půdy je nejlepší pro tohle množení? A co třeba zálivka – jak často bych měl zalévat? Slyšel jsem, že někteří lidé používají i stimulátory růstu nebo něco podobného, je to opravdu nutné? Jak dlouho trvá, než se odnože ujmou a začnou růst jako samostatné rostliny? Mám také obavy z toho, jaké podmínky by měly být v místnosti – je lepší hodně světla nebo spíš stín? A jak to je s teplotou – potřebují sukulenty nějakou specifickou teplotu pro dobré zakořenění? Děkuji všem za tipy a rady, chtěl bych se do toho pustit správně a mít úspěšně rozmnožené sukulenty.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 10. 2022
Andrea Hamplová

Množení sukulentů je fakt v pohodě. K tomu moc nepotřebuješ, základ je nějaký ostrý nůž nebo nůžky na odstřihnutí odnoží. Substrát by měl být hodně propustný, doporučuje se směs pro kaktusy nebo si můžeš udělat vlastní s pískem a perlitem. Zálivku taky moc nepřežeň, stačí dvakrát do týdne, když substrát vyschne. Někteří lidi používají stimulátory růstu, ale není to nutný, akorát je to taková berlička. Jak dlouho to trvá? Záleží na druhu, ale většinou pár týdnů a měly by začít růst.

S podmínkama je to tak - potřebují hodně světla, ale ne přímý slunce, jinak se spálí. Teplota ideální kolem 20-25°C, ale zvládnou i víc, když je to suchý vzduch. Takže pokud jim dáš dobré místo na okně a nebudeš moc zalévat, mělo by to fungovat.

125 slov
1.3 minut čtení
8. 8. 2024
Milena Vejvodová

Pokud chceš množit sukulenty z odnoží, tak to není zas tak složitý. V podstatě budeš potřebovat jen pár věcí. Na začátek si připrav kvalitní substrát, doporučuje se směs pro kaktusy nebo speciální půda na sukulenty, ta je dost propustná a neudrží moc vody. Co se týče nástrojů, stačí nůžky nebo ostrý nůž, abys odnože pěkně oddělil bez poranění rostliny. Je dobrý taky mít nějaký kořenový stimulátor, ale není to nutnost – někomu to pomáhá, jinému ne. Zálivka by měla být opatrná, radši málo než moc, stačí jednou za týden nebo i míň, dokud se neujmou. Světlo milují, takže dej je na slunné místo, ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit listy. Teplota by měla být kolem 20-25°C, to je ideál. Jak dlouho to potrvá? No, může to být pár týdnů až měsíců podle druhu a podmínek. Takže hodně štěstí a buď trpělivý!

144 slov
1.4 minut čtení
31. 5. 2024
Matěj Průcha
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky