Meskalin.cz/Fórum/Jak správně oddělovat odnože sukulentů, aby se uchytily?

Jak správně oddělovat odnože sukulentů, aby se uchytily?

Zdravím! Mám otázku ohledně sukulentů a rád bych se dozvěděl, jak správně oddělovat odnože, aby se ujaly a přežily. Mám doma několik druhů, které už začínají mít spoustu odnoží, ale nevím, jak na to. Mám si na to pořídit nějaké speciální nástroje nebo stačí jen nůžky? Jakou techniku doporučujete použít při oddělování odnoží? Zjistil jsem, že některé sukulenty mají jemnější kořeny než jiné, takže bych rád věděl, jestli je potřeba dávat pozor na to, aby se nepoškodily. A co substrát? Je lepší použít nový substrát pro každou odnož, nebo je možné použít ten stávající? Jak dlouho trvá, než se odnože ujmou a začnou růst? Taky bych rád věděl, jak často je zalévat po oddělení a jestli je dobré je umístit na slunné místo hned, nebo je nejdřív nechat v polostínu. Děkuji za všechny rady!

134 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2021
Bedřich Kolář

Takže, oddělování odnoží sukulentů je vlastně celkem jednoduchý proces. Na to ti stačí normální nůžky nebo ostrý nůž, nic speciálního kupovat nemusíš. Při oddělování buď opatrný, abys nepoškodil kořeny, což může být problém hlavně u jemnějších druhů. Nejlepší je vzít odnož, když má už nějaké vlastní kořeny, ale pokud ne, tak to taky jde.

Co se týče substrátu, ideálně použij nový, čerstvý substrát na sukulenty – je to lepší pro odnože. Když je dáš do starého substrátu, tak můžeš mít problém s hnilobou nebo různými plísněmi. Po oddělení je dobrý nechat odnože pár dní v suchu, aby se trochu zahojily rány. Zalévat začni až po týdnu nebo dvou, ne hned, aby se jim nedařilo. Umístění je taky důležitý – ze začátku je dej do polostínu, ať se aklimatizují. Později můžeš přesunout na sluníčko.

Růst nových kořenů může chvilku trvat – někdy i měsíc nebo víc, takže trpělivost je klíčová. Tak hodně štěstí a ať se daří!

154 slov
1.5 minut čtení
19. 8. 2024
Lucie Křížová

k oddělování odnoží sukulentů stačí obyčejné nůžky nebo nůž, ale měly by být ostré a čisté, aby se zabránilo infekcím. Při oddělování buď opatrný, hlavně na kořeny, ty jemnější se snadno poškodí. Ideálně bys měl odnože oddělovat tak, aby měly alespoň pár kořenů, což zvyšuje šanci na úspěch. Co se týče substrátu, je lepší použít čerstvý, aby měla odnož lepší start. Ale pokud je ten stávající kvalitní a ne příliš zhutnělý, tak by to mělo být v pohodě.

Po oddělení je fajn nechat je pár dní na vzduchu, aby se rány zahojily, a pak je můžeš zasadit. Co se zalévání týče, prvních pár týdnů radši vůbec nezalévej, ať jim to neublíží. A co slunce – dej je nejdřív do polostínu, dokud si nezvyknou. Jak dlouho trvá, než se ujmou? To záleží na druhu, někdy to jde rychle a jindy to trvá i pár měsíců. Ale když se ujmou, tak už to bude fajn!

152 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2024
Eva Pernicová
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky