Meskalin.cz/Fórum/Můžu oddělit odnože sukulentu kdykoliv?

Můžu oddělit odnože sukulentu kdykoliv?

Když se dívám na svůj sukulent, tak mě napadá, jestli je možné oddělovat odnože kdykoliv během roku. Mám doma několik různých druhů a některé z nich už mají slušný počet odnoží. Zajímalo by mě, jestli je lepší počkat na nějakou konkrétní sezónu, nebo jestli to mohu udělat teď hned. Rád bych věděl, jestli to má vliv na zdraví rostliny, když je oddělím v zimě nebo na jaře. A co se týče péče o ty oddělené odnože, jak se o ně pak postarat? Mám je nechat v půdě, nebo je dát do vody, aby se zakořenily? Vždycky jsem slyšel, že nejlepší čas na přesazení sukulentů je v určitém období, ale dá se to udělat i jindy? Mám strach, aby se mi rostlinky nepoškodily nebo nezahynuly. Takže opravdu - jak to je s tím oddělováním? Kdy a jak je nejlepší to provést? Dík za rady!

143 slov
1.4 minut čtení
26. 7. 2023
Jana Dvořáčková

Oddělování odnoží sukulentů můžeš vlastně provádět skoro kdykoliv, ale je lepší to dělat na jaře nebo v létě, kdy je rostlina aktivní a má víc šancí se zotavit. V zimě bych to nedoporučil, protože sukulenty většinou spí a mohly by se víc stresovat. Když oddělíš odnože, dej si pozor, aby měly aspoň pár kořenů, jinak budou mít problém se zakorenit. Co se týče péče o oddělené odnože, je dobré nechat je pár dní schnout na suchém místě, než je dáš do půdy. Vodu radši používej až po týdnu, aby si zvykly na nové podmínky. Taky je fajn dát je do substrátu vhodného pro sukulenty – hodně propustný. Takže v klidu, ale s trochou pozornosti to zvládneš.

116 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Anna Vaňková

Oddělování odnoží sukulentů je většinou nejlepší dělat na jaře nebo na začátku léta, když rostliny začínají růst. Ale klidně to můžeš udělat i jindy, když už mají odnože slušnou velikost a jsou dostatečně dospělé. Zimní oddělování sice možný je, ale nemusí být ideální, protože rostliny v tu dobu většinou spí a mohou se hůř zotavit.

Co se týče péče o oddělené odnože, tak je doporučeno je nechat pár dní oschnout na suchém místě, aby rána zaschla. Pak je můžeš zasadit do půdy speciálně pro sukulenty. Vodu je lepší teď nedávat, dokud se nezakoření, jinak hrozí hniloba.

Celkově se toho bát nemusíš, ale radši to dělej, až bude hezky a rostliny budou v aktivním růstu, aby měly nejlepší šanci přežít a prospívat.

121 slov
1.2 minut čtení
17. 9. 2024
Luboš Fojtík
Meskalin.cz/Články/Propagace sukulentů
Odnože sukulentů: Kdy a jak je správně oddělit pro úspěšné množeníZískejte tipy na rozmnožování sukulentů. Naučte se rozpoznat zralé odnože a bezpečně je oddělit pro úspěšné množení. Objevte tajemství úspěšného pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky