Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje exotické byliny mají moc vody?

Jak poznám, že moje exotické byliny mají moc vody?

Jsem nadšený pěstitel exotických bylin a poslední dobou se mi nedaří tak, jak bych chtěl. Všiml jsem si, že některé z mých rostlin začínají vypadat divně a já si nejsem jistý, jestli je to tím, že je zalévám příliš nebo jestli je něco jiného špatně. Mám několik krásných kousků, které jsem dostal od kamarádů a neustále se snažím zjistit, jak pro ně vytvořit ideální podmínky. Zajímalo by mě, jaké jsou příznaky toho, že moje exotické byliny dostávají moc vody. Jaké známky bych měl hledat? Může to být změna barvy listů nebo snad nějaké skvrny? Mám strach, že když jim dám příliš mnoho vody, tak je zničím, a to bych opravdu nechtěl. Vím, že každá rostlina může mít své specifické potřeby, ale existují nějaké obecné tipy nebo triky, které bych měl mít na paměti? Jak se chová například bazalka nebo máta při přemokření? A co kaktusy – dá se u nich vůbec mluvit o přelitém substrátu? Děkuji všem za rady a tipy!

161 slov
1.6 minut čtení
20. 4. 2024
Veronika Skálová

Pokud máš pocit, že tvé exotické byliny jsou přelité, sleduj pár věcí. Prvním znakem může být změna barvy listů – často zhnědnou nebo zežloutnou. Taky si všímej, jestli na listech nejsou skvrny, to může znamenat, že mají moc vlhkosti. Příliš mokrý substrát taky může vést k hnilobě kořenů, což je fakt špatně. Většina bylin, jako bazalka nebo máta, bude mít měkké a slizké listy, když jsou přelité. A co se týče kaktusů – ty fakt nemají rády vodu, takže tam to poznáš podle měkkých a hnědých míst na těle rostliny. Více než zalévat je lepší kontrolovat vlhkost půdy před zalitím. Měj na paměti, že je lepší trochu sušší než moc mokré.

111 slov
1.1 minut čtení
28. 7. 2024
Filip Buchta

Když máš pocit, že tvoje bylinky dostávají moc vody, podívej se na pár věcí. První známka je často změna barvy listů – pokud začnou žloutnout nebo tmavnout, může to být špatně. U bazalky a máty si dej pozor na měkké, vodnaté stonky, to je jasný signál přemokření. Také, když listy opadávají nebo se kroutí, je problém. Kaktusy by měly být dost sušený, takže jestli mají měkké tělo nebo dokonce hnilobu, raději je nech uschnout. Vždycky kontroluj substrát – pokud je stále mokrej, tak zalej až když je suchý. Pokud máš květináče bez odtokových otvorů, to je taky špatně, voda se tam může zadržovat. Takže s vodou opatrně a radši míň než víc.

112 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2024
Kamila Matějková
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky