Meskalin.cz/Fórum/Proč mi opsidiana uschla?

Proč mi opsidiana uschla?

Minulý měsíc jsem si pořídil opsidiana a byl jsem nadšený, jak rychle rostl a jak krásně vypadal, ale teď se mi zdá, že začíná usychat. Zpočátku jsem mu věnoval hodně pozornosti, přizpůsobil jsem zalévání podle rad, které jsem našel na internetu, a myslel jsem si, že dělám všechno správně. Ale bohužel se mi zdá, že listy začínají schnout a ztrácet barvu. Možná jsem to přehnal s vodou, nebo naopak je to moc suché? Přemýšlím také o tom, jestli nehrál roli i světelný režim – měl by být na slunci nebo ve stínu? A co hnojivo? Používal jsem nějaké univerzální, ale asi bych měl zjistit, jestli pro opsidiana existuje něco specifičtějšího. Zajímalo by mě, jestli má někdo podobnou zkušenost a co by mi mohlo pomoct, aby se mi rostlina vzpamatovala. Jak poznám, jestli je uschlý kvůli nedostatku nebo nadbytku vody? A je nějaká možnost, jak jí ještě pomoci? Rád bych dostal názory od zkušenějších pěstitelů, protože nechci přijít o další rostlinku. Co s ní teď dělat?

165 slov
1.7 minut čtení
1. 7. 2024
Jaroslav Němec

Zdravím, to se stává. Opsidian je dost citlivý na vodu a světlo. Pokud máš pocit, že usychá, tak možná přeháníš s vodou. Zkus zkontrolovat, jestli nemáš moc mokrou půdu, to by mohlo kořeny spálit. Na druhou stranu, pokud je moc sucho, taky to není dobré. Ideální je nechat substrát mírně oschnout mezi zaléváním. Co se světla týče, opsidian má rád jasné, ale nepřímé slunce. Takže pokud je na přímém slunci, může být spálený. Hnojivo univerzální si myslím, že není nejlepší volba, zkus něco víc specializovanýho na sukulenty nebo kaktusy. Pozoruj listy – pokud jsou hnědé a křehké, může to být přemokřením. Jestli mají žlutou barvu a odpadávají, tak nedostatkem vody. Zkus ji přesadit do čerstvého substrátu a dej jí klidnější místo. Snad se vzpamatuje!

124 slov
1.2 minut čtení
3. 5. 2023
Anna Kopecká

Opsidian je docela choulostivý, takže to může být pár věcí. Hlavně se zaměř na zalévání. Jestli usychá, můžeš to mít s vodou přehnané nebo naopak podhodnocené. Zkus strčit prst do substrátu – pokud je suchý, tak potřebuje vodu, ale pokud je mokrý a bahnitý, tak to chce nechat vyschnout. Co se světla týče, opsidian snese spíš jasné světlo, ale ne přímé slunce. Můžeš zkusit najít místo s rozptýleným světlem. Hnojivo bych teď omezil, když je rostlina v takovém stavu. Když se vzpamatuje, tak si pak můžeš zjistit nějaké specifické pro tuto rostlinu. Bacha na přemokření, to je fakt zabiják. Zkus ji přemístit a uvidíš, co se stane. Hodně štěstí!

109 slov
1.1 minut čtení
19. 8. 2024
Viktor Ryba
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky