Meskalin.cz/Fórum/Jak přežít zimní měsíce s tropickými bylinami?

Jak přežít zimní měsíce s tropickými bylinami?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin! Chtěl bych se zeptat, jak nejlépe přežít zimní měsíce, když mám doma pár tropických bylin, které běžně rostou v teplejším klimatu. Mám na mysli například bazalku, koriandr nebo mátu. Vím, že tyto bylinky potřebují hodně světla a tepla, ale co s nimi dělat, když venku mrzne až praští? Jaké jsou nejlepší tipy na zajištění jejich růstu během zimních měsíců? Máte nějaké osvědčené metody na údržbu jejich vitality? Uvažoval jsem o umělém osvětlení, ale bojím se, že bych je mohl spálit nebo že se jim to nebude líbit. Jaké teploty jsou pro ně ideální a co s vodou, aby to nebylo příliš nebo málo? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší je mít uvnitř na parapetu nebo radši v nějakém skleníku, pokud bych měl možnost. Pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti, budu moc vděčný za každou informaci! Díky moc!

145 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2021
Daniel Šilhavý

Takže, co se týče přežití těch tropických bylin v zimě, mám pár tipů. Určitě je dej do místnosti, kde je aspoň 15-20 stupňů, ale ideální je teplejší místo. Parapet je ok, ale pozor na průvan a na to, jak moc tam svítí slunce. Pokud máš skleník, tak to je super, tam budou v teple a budu mít víc světla.

Co se týče světla, tak umělé osvětlení může být fajn, ale vyber si LEDky nebo nějaké zářivky, co mají nízkou spotřebu a neprodukují tolik tepla. Snaž se je nezapálit, takže dej světlo tak 30 cm nad rostliny a sleduj, jak reagují.

Voda – to je tricky. Zimní měsíc a málo světla znamená méně vody. Radši zalévej méně a častěji kontroluj půdu, aby nebyla úplně vyschlá. Hlavně nenechávej kořeny stát ve vodě, to bys mohl rychle udusit.

Jestli máš možnost, tak můžeš i rosit listy, jim to pomůže a navíc budeš mít lepší vlhkost vzduchu. Takže shrnuto: teplo, dostatek světla (ale ne přehnaně), mírné zalévání a udržovat trochu vlhkost vzduchu. Hodně štěstí!

168 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
Vladimír Zlámal

Takže, co se týče zimních měsíců a tropických bylin, je to fakt výzva. Určitě doporučuji umělý světlo. Jsou LEDky, co se dají nastavit, aby neublížily. Dávají dostatek fotonů a pokud to máš blízko, tak bylinky by měly být v pohodě. Teplota ideální je tak mezi 18-24 °C, ale pozor na průvan. Pokud je máš na parapetu, tak dej pozor na to, aby ti tam nezmrzly.

S vodou to chce trochu citu. V zimě obvykle potřebují míň – takže si dej pozor, ať je nezaleješ. Mátě třeba stačí jednou za týden, bazalka chce víc vlhkosti. Vlhkost vzduchu taky hraje roli, pokud máš doma sucho, klidně můžeš zkusit zvlhčovač.

A skleník? To záleží na tvém prostoru a zda ho dokážeš udržet v teple. Pokud ne, tak radši doma s tím světlem. Důležité je hlavně ty bylinky pravidelně kontrolovat a trochu s nimi experimentovat, dokud nenajdeš ideální kombinaci.

143 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2024
Eliška Jarošová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky