Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy?

Jak často zalévat kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takový dotaz ohledně zalévání těchto fascinujících rostlin. Vždycky jsem slyšel, že kaktusy potřebují méně vody než běžné rostliny, ale jak moc to platí? Jak často bych je měl zalévat? Mám pocit, že se mi občas zdá, že moje kaktusy vypadají trochu unaveně, tak nevím, jestli jim dávám málo vody nebo naopak moc. Zkoušel jsem se řídit tím, jak to dělají v zahradnictví, ale tam mi řekli, že každá rostlina je jiná. Jaké máte zkušenosti s tímto zaléváním? Je dobré sledovat půdu a čekat, až úplně vyschne? nebo existují nějaké jiné osvědčené metody? A co třeba období zimního spánku, to se kaktusy mají zalévat jinak? Rád bych slyšel názory jak začátečníků, tak i těch zkušenějších. Díky předem za rady!

125 slov
1.3 minut čtení
2. 7. 2024
Adéla Tvrdíková

Zalévání kaktusů je fakt umění. Obecně platí, že bys měl zalévat až když je půda úplně suchá, což může trvat klidně i pár týdnů, záleží na počasí a typu kaktusu. V létě zkus jednou za 2-3 týdny, ale v zimě to omez na minimum, protože kaktusy většinou spí a moc vody nepotřebují. Když je zaliješ moc, hrozí hniloba kořenů. Doporučuju sledovat i listy – když začnou měknout nebo ztrácet barvu, tak něco není v pořádku. Takže jo, přístup "zkus a uvidíš" asi funguje nejlíp. Měj se na pozoru a hodně štěstí!

91 slov
0.9 minut čtení
20. 8. 2024
Martina Hrochová

Zalévat kaktusy je celkem ošemetná věc. Obecně platí, že je lepší zalévat je méně než víc. V létě, když jsou aktivní, tak bys mohl zkusit každé 2-3 týdny, ale ono to fakt záleží na tom, jak rychle ti půda vysychá. Takže jo, sledovat půdu je super nápad. Když ji šťouchneš prstem a je suchá do pár cm, tak je čas na vodu. Zimní spánek je jiná písnička, tam klidně měsíc nebo i dva bez vody. V té době se skoro zastaví růst a moc nevyžadují. Když ti kaktusy vypadají unaveně, koukni na to, jestli nemáš moc vlhko nebo naopak úplně sucho. Můžeš zkusit dodržovat tyhle věci a uvidíš, jak se jim povede.

112 slov
1.1 minut čtení
25. 6. 2024
Dominik Hácha
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky