Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když má sukulent hnědé listy?

Co dělat, když má sukulent hnědé listy?

Nedávno jsem si všiml, že moje sukulenty mají hnědé listy a začínám se obávat, že se něco děje. Když jsem je kupoval, byly krásné a zdravé, ale teď se zdá, že něco není v pořádku. Že by se na ně podepsalo špatné zalévání? Přemýšlím o tom, jestli jsem je nezalil moc nebo málo. Jak to vlastně poznat? Můžou za to i škůdci, nebo se s nimi něco stalo z důvodu nedostatku slunečního světla? Mám je přesunout na jiný místo? A co substrát, je možné, že už je znečištěný nebo vyčerpaný? Hned jak jsem to zjistil, začal jsem pátrat po informacích a narazil jsem na různé rady a tipy, ale pořád si nejsem jistý, co přesně dělat. Mohlo by také jít o příliš vysokou vlhkost vzduchu? Jakým způsobem bych měl upravit péči a co všechno bych měl sledovat? Je vůbec možné zachránit sukulent s hnědými listy nebo už je pozdě? Zajímalo by mě také, jestli někomu z vás se stalo něco podobného a jaké kroky jste podnikli. Nechci přijít o tyhle krásné rostliny, tak každá rada by byla skvělá.

178 slov
1.8 minut čtení
28. 10. 2022
Romana Svobodová

Když máš sukulent s hnědými listy, tak první, co bych zkontroloval, je zalévání. Sukulenty většinou nesnášejí přemokření, takže pokud jsi je zaléval moc, asi to bude tím. Na druhou stranu, pokud jsou listy suché a křehké, může to znamenat nedostatek vody. Snaž se najít zlatou střední cestu.

Další věc, co mě napadá, je světlo. Sukulenty potřebují dostatek slunce, jinak se začnou "táhnout" a hnědnout. Pokud je máš někde ve stínu, zkus je přenést na lépe osvětlené místo.

A nezapomeň na substrát. Může být vyčerpaný nebo špatně odvodněný. Zkus je přesadit do čerstvého substrátu určeného pro sukulenty a kaktusy.

Škůdci taky můžou být problém, takže se podívej pod listy a kolem kořenů, jestli tam není nějaká havěť.

Vlhkost vzduchu taky hraje roli. Jestli máš doma moc vlhko, tak sukulenty to nemají rády. Zkus je udržovat v suchém prostředí.

Pokud jsi si jistý, že už je pozdě a většina listů je hodně hnědých a shnilých, může být těžký je zachránit. Ale jestli jsou jen některé listy, tak pořád máš šanci. Zmenši zalévání a sleduj, jak reagují.

171 slov
1.7 minut čtení
20. 10. 2024
Roman Nečas

Hnědé listy u sukulentů jsou většinou známka nějakého problému. Často to může být špatné zalévání – buď je málo, nebo moc. Zkus si vzít na to pozor, jestli substrát nezůstává příliš vlhký, nebo naopak jestli se nevysušuje moc rychle. Taky se podívej, jaké mají sukulenty světlo. Nedostatek slunečního světla může způsobit, že se snaží "dosáhnout" na více světla a začnou žloutnout nebo hnědnout. Pokud je máš v tmavém koutě, tak je přesuň na světlé místo, ale ne na přímé slunce hned.

Další věc je substrát – pokud je starý a vyčerpaný, tak je fajn ho vyměnit za čerstvý. Můžeš zkusit i zkontrolovat kořeny, jestli nejsou shnilé nebo napadené škůdci. Vysoká vlhkost taky může udělat své, takže dávej pozor na to, kde sukulenty máš. Vytvoř dostatečný prostor mezi nimi, aby mohly správně dýchat a nehnily. No a pokud už jsou listy hnědé hodně, zkus odstranit ty špatné listy a uvidíš, co se stane.

Ještě se neboj! Mnoho lidí zachránilo sukulenty i s podobnými problémy, stačí jen trochu trpělivosti a snahy o úpravu péče.

171 slov
1.7 minut čtení
15. 9. 2023
Bohuslav Jirásek
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky