Meskalin.cz/Fórum/Žloutnutí kaktusů – co s tím?

Žloutnutí kaktusů – co s tím?

Mám kaktusy už nějakou dobu a vždycky jsem si s nimi docela rozuměl, ale teď jsem si všiml, že některé z nich začínají žloutnout. Je to normální nebo je to známka nějakého problému? Mám obavy, jestli je to způsobeno špatným zaléváním, nebo snad nedostatkem světla. Na některých stránkách jsem četl, že žloutnutí může být i příznak přelití, což by mě fakt mrzelo, protože se snažím dodržovat správný režim. Co když je to naopak a kaktusy potřebují více vody? Měl bych zkontrolovat kořeny, jestli nejsou shnilé nebo naopak příliš suché? A co hnojivo? Používám ho občas, ale ne moc pravidelně. Je možné, že málo živin by mohlo způsobit tohle žloutnutí? A co teď vlastně dělat? Mám je přesadit do nové půdy nebo počkat, zda se situace zlepší? Jak často by měl kaktus dostávat vodu a jaké světlo je pro něj nejlepší? Každý říká něco jiného a já už opravdu nevím, co si myslet. Nemáte někdo zkušenosti s tímhle problémem? Rád bych věděl, co pomohlo vám, když jste se s tím setkali. Vzpomínám si, že jsem slyšel o různých metodách zachraňování kaktusů. Děkuji za jakékoli rady!

184 slov
1.8 minut čtení
23. 4. 2023
Josef Khýr

Žloutnutí kaktusů může být fakt problém. Většinou to značí, že něco není v pořádku. Může to být přelití, což se stává, když zaléváš moc často nebo máš špatnou půdu, která nedrží vodu. Zkus zkontrolovat kořeny, jestli nejsou hnusně černý a měkký – to je jasný znak hniloby. Jakou půdu používáš? Kaktusy potřebujou lehkou, dobře propustnou směs.

Na druhou stranu, pokud máš kaktusy na místech, kde je málo světla, taky mohou začít žloutnout. Pokud jsou příliš dlouho ve stínu, tak se snaž najít místo s víc sluníčka. Hnojivo bys měl dávat jenom na jaře a v létě, když rostou. Jestli dáváš málo živin, tak to taky může mít vliv.

Zkus je na chvíli nechat v klidu, abys zjistil, jestli se situace zlepší, a pak případně přezimuj do nový půdy nebo zkus jiný zalévání. Obecně platí, že kaktusy chtěj vodu tak jednou za týden v létě a míň v zimě. Je to o vyzkoušení a sledování, co jim vyhovuje.

155 slov
1.6 minut čtení
27. 4. 2022
Bohumil Janoušek

Tak to je blbý, když kaktusy začnou žloutnout. Mě se to stalo taky a většinou to bývá přelitím, takže bych začal tím, že zkontroluješ, jak moc je substrát mokrej. Kaktusy potřebujou mít mezi zálivkami dost času na vyschnutí, jinak kořeny začnou hnít. Pokud máš podezření na shnilý kořeny, tak je opatrně vyndej a podívej se na ně. Když jsou černý nebo hnědý, tak je lepší je odstřihnout.

Jinak co se týče světla, tak kaktusy milují sluníčko, ale občas se stane, že když jsou moc na přímém slunci, tak taky žloutnou. Takže je dobrý je umístit na místo, kde mají dost světla, ale ne úplně spálený. S hnojivem bych to nepřeháněl, stačí jednou za pár měsíců během vegetačního období.

Přesazení do nové půdy může být dobrý nápad, pokud vidíš, že ta stará je moc rozmočená nebo nasycená solí. Jinak s vodou bys měl zkusit podle ročního období – v létě víc a v zimě skoro nic. Zkrátka sleduj ten substrát a snaž se najít tu správnou rovnováhu. Držím palce.

168 slov
1.7 minut čtení
18. 11. 2024
Luboš Beran
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky