Meskalin.cz/Fórum/Jak mám chránit byliny před mšicemi?

Jak mám chránit byliny před mšicemi?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky bylin. Potýkám se s problémem, který mě docela trápí. Mám na zahradě několik bylin, jako je bazalka, oregano a máta, a všiml jsem si, že se na nich objevují mšice. Je to pro mě dost frustrující, protože jsem se na tyto bylinky těšil a teď se mi je zdá, že je ohrožují tihle malí škůdci. Nemám moc zkušeností s bojem proti mšicím a nevím, jaké metody jsou nejefektivnější. Zkoušel jsem už pár věcí, jako je mycí prostředek nebo neemový olej, ale pořád se mi zdá, že se ty mšice vracejí. Rád bych se zeptal zkušenějších pěstitelů, jaké máte tipy na ochranu bylin před mšicemi? Jaké přírodní prostředky fungovaly vám? A co třeba prevence? Je nějaký způsob, jak bych mohl mšicím v budoucnu předejít? Četl jsem něco o využívání predátorů mšic nebo různých rostlin, které by mohly pomoci. Děkuju za každou radu a tip! Opravdu si vážím vaší pomoci.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 7. 2023
Pavel Světlík

Zkus použít přírodní repelenty jako je roztok s vodou a česnekem, to prý mšice dost odrazuje. Stačí rozmixovat pár stroužků česneku s vodou a nechat to chvíli odstát, pak to přeceď a nastříkat na bylinky. Také jsem slyšel, že mšice nemají rády vůni levandule nebo koriandru, takže je můžeš vysadit blízko bylin. Co se týče predátorů, tak zlatoočky nebo slunéčka jsou super pomocníci, takže můžeš zkusit je lákat na zahradu. Můžeš i občas na rostliny postříkat neemovým olejem, ale fakt je lepší to dělat preventivně, než až se objeví mšice. Důležitý je taky dobrý vzduch a slunce, aby se byliny měly dobře. Hodně štěstí, snad to pomůže!

107 slov
1.1 minut čtení
2. 5. 2024
Viktor Vyskočil

Zkus pár jednoduchých triků. Mně se osvědčilo mít kolem bylin nějaké květiny, co mšice odpuzujou, třeba nasturtium nebo heřmánek. Taky se doporučuje mít na zahradě slunéčka, ty mšice žerou. Co se týká přírodních postřiků, kromě neemového oleje zkus taky směs vody s česnekem nebo paprikou; to by je mělo odradit. A pravidelně kontroluj rostliny, jestli tam nejsou, aby ses vyhnul velkým nájezdům. Jo a když vidíš, že už mají nějaké ty kamarády, tak je prostě ručně sundej; je to práce navíc, ale jde to rychle. Prevence je klíč – snaž se udržovat rostliny zdravé a silné, to je nejlepší obrana. Držím palce!

102 slov
1 minut čtení
2. 8. 2024
Jitka Kadlecová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Nejčastější chyby při pěstování exotických bylin a jak se jich vyvarovatObjevte nejčastější chyby, kterým se vyhnout při pěstování exotických bylin, a naučte se, jak úspěšně pečovat o své rostliny s našimi praktickými tipy...
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky