Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší živiny pro orchideje?

Jaké jsou nejlepší živiny pro orchideje?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Chtěl bych se zeptat, jaké živiny jsou podle vás nejlepší pro pěstování orchidejí. Mám doma několik druhů a chci, aby byly co nejkrásnější a zdravé. Slyšel jsem, že některé živiny mohou pomoci podpořit kvetení a celkový růst, ale nevím, co přesně použít. Zkoušel jsem běžná hnojiva, ale mám pocit, že by to mohlo být lepší. Jak často by se měly orchideje hnojit a jestli máte nějaké konkrétní tipy na hnojiva nebo přírodní alternativy? Také mě zajímá, jestli je dobré používat specializovaná hnojiva určená přímo pro orchideje nebo jestli stačí něco univerzálního. Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

101 slov
1 minut čtení
4. 10. 2024
František Prokop

Nejlepší živiny pro orchideje jsou určité speciální hnojiva, co jsou přímo určené pro ně. Obsahují správný poměr dusíku, fosforu a draslíku, což orchideje potřebují. Taky se doporučuje hnojit zhruba jednou za dva týdny během vegetačního období, jinak v zimě stačí jednou za měsíc. Co se týče alternativ, tak nějaký slabší roztok hnojiva na kaktusy může taky fungovat. Když chceš něco přírodního, zkuste třeba banánovou slupku nebo kávovou sedlinu - prý to dodává živiny. Ale obecně bych šel do specializovaných hnojiv, protože ty univerzální většinou nemají ten správný poměr. Držím palce s tvýma orchidejama!

93 slov
0.9 minut čtení
13. 1. 2024
Eva Kolářová

Jasně, orchideje potřebujou trošku jiný přístup než ostatní květiny. Hlavně doporučuju specializovaný hnojivo pro orchideje, to má správný poměr NPK a další živiny, co jim fakt pomáhaj. Já používám hnojivo s nízkým obsahem dusíku, to podpoří kvetení. Hnojit bych radil tak jednou za dva týdny během vegetačního období, v zimě stačí jednou za měsíc nebo i méně. Když chceš přírodní alternativy, zkus například vodu z vaření zeleniny nebo z čaje, některý rostliny na to dost dobře reagujou. Ale pozor na přehnojení, radši míň než víc. Držím palce, ať ti kvetou jak divý!

92 slov
0.9 minut čtení
29. 4. 2024
Michaela Drábková
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Klíčové živiny pro zdravý růst orchidejí: Co a kdy hnojit?Objevte, jaké jsou klíčové živiny pro orchideje a jak správně hnojit vaše květiny, aby rostly zdravě a krásně. Získejte tipy a triky pro úspěšné pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky