Meskalin.cz/Fórum/Jak a čím hnojit mé orchideje?

Jak a čím hnojit mé orchideje?

Jsem poměrně nováček v pěstování orchidejí a poslední dobou jsem si všimla, že moje rostliny nevypadají tak zdravě, jak bych si představovala. Chtěla bych se zeptat, jak správně hnojit orchideje, abych jim dodala to, co potřebují pro růst a kvetení. Zjistila jsem, že existuje spousta různých hnojiv, ale opravdu nevím, které je pro moje orchideje to pravé. Existují nějaké speciální směsi nebo přírodní hnojiva, která by byla lepší než ta chemická? Jak často bych měla hnojit? A mám vůbec některé období vynechat? Moje orchideje jsou v květináči s kůrou a mám pocit, že potřebují hodně živin, ale opravdu si nejsem jistá, co dělat. Také by mě zajímalo, jestli je dobré hnojit i v zimě, když většina rostlin odpočívá. Taktéž jsem četla o zálivce a jestli je lepší hnojit při zálivce nebo mezi tím. Každopádně bych byla ráda za každou radu nebo zkušenost, kterou máte. Děkuji!

145 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2020
Vladimíra Hlaváčová

Hnojení orchidejí je celkem důležitý krok, pokud chceš, aby ti krásně kvetly a byly zdravé. Většina lidí doporučuje speciální hnojiva pro orchideje, která najdeš v zahradnictví. Tyhle hnojiva mají obvykle vyvážené poměry živin a jsou navržená přesně pro tyhle rostliny. Při hnojení se hodí dodržovat pravidlo 20-20-20, což je takový základ. Zkus hnojit jednou za měsíc během aktivního růstu, což je většinou jaro a léto. V zimě to můžeš klidně omezit nebo úplně vynechat, protože většina orchidejí odpočívá a tolik živin nepotřebují.

Co se týče zálivky, ideální je hnojit zároveň se zálivkou, protože tím se živiny lépe dostanou ke kořenům. Pokud máš kůrový substrát, ten dobře odvádí vodu, takže dávej pozor na přehnojení. Někdo preferuje používat přírodní hnojiva jako kompost nebo výluh z kopřiv, ale to už je spíš na tobě.

A co se týče období, když vidíš, že rostlina je slabší, můžeš jí dát trošku víc živin, ale radši neexperimentuj moc s častým hnojením. Stačí dodržovat ten měsíční cyklus a uvidíš. Orchideje milují vlhkost, ale nezapomeň na dobré odvodnění.

168 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2023
Richard Zajíc

Hnojení orchidejí je fakt důležitý, aby pěkně rostly a kvetly. Obecně se doporučuje používat speciální hnojivo pro orchideje, protože mají jiný potřeby než normální květiny. Co se týče složení, hledej hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, to jim pomůže krásně kvést. Přírodní hnojiva jako kompost nebo čaj z banánových slupek můžou taky fungovat, ale dej pozor na koncentraci.

Hnojit bys měla tak jednou za 2-4 týdny během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě většinou odpočívaly, takže hnojení klidně vynech. Pokud se rozhodneš hnojit v zimě, tak opatrně – třeba jednou za měsíc v malých dávkách.

Když už hnojíš, nejlepší je to dělat při zálivce. Tak se živiny lépe dostanou k kořenům. Nezapomeň ale pořádně zalít vodou i po hnojení, aby se to nezhromadilo a nespálilo kořeny. Držím palce s orchidejema!

133 slov
1.3 minut čtení
5. 11. 2023
František Pešek
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Klíčové živiny pro zdravý růst orchidejí: Co a kdy hnojit?Objevte, jaké jsou klíčové živiny pro orchideje a jak správně hnojit vaše květiny, aby rostly zdravě a krásně. Získejte tipy a triky pro úspěšné pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky