Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít hnojit orchideje po přesazení?

Kdy začít hnojit orchideje po přesazení?

Nedávno jsem přesadil svou oblíbenou orchidej a teď přemýšlím, kdy je nejlepší ji začít hnojit. Slyšel jsem různé názory, že by se mělo čekat měsíc nebo dokonce i víc, ale také jsem četl, že někteří lidé začínají hnojit už po pár týdnech. Jak to tedy je? Na co si mám dávat pozor? Mám strach, aby mi orchidej nezahnila, když ji hned po přesazení začnu hnojit, ale na druhou stranu bych nechtěl přijít o příležitost podpořit její růst. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Jaký typ hnojiva používáte a jak často? A co třeba množství? Je lepší menší koncentrace hnojiva na začátku nebo se to může klidně zvýšit? Rád bych slyšel vaše rady a tipy, abych svou orchidej podpořil co nejlépe. Děkuji za odpovědi!

124 slov
1.2 minut čtení
9. 3. 2023
Vladimír Kraus

Takže, co se týče hnojení orchidejí po přesazení, většina lidí doporučuje počkat aspoň 4-6 týdnů. Důvod je ten, že orchideje potřebují čas na zotavení z přesazení a kořeny se musí zabydlet v novém substrátu. Když hned začneš hnojit, můžeš riskovat, že je přehnojíš nebo podpoříš hnilobu, pokud substrát ještě neuschl.

Pokud se rozhodneš začít dřív, tak fakt používej slabší koncentraci hnojiva. Třeba 1/4 normální dávky, aby sis byl jistý, že to orchideji neublíží. A co se týče druhu hnojiva, tak většina lidí má dobré zkušenosti s tekutými hnojivy určenými přímo pro orchideje. Hnoji pravidelně jednou za měsíc nebo podle toho, jak reaguje tvoje rostlina.

Ale fakt si dávej pozor na to, jak vypadá - pokud listy žloutnou nebo kořeny hnijou, je lepší přestat a počkat. Takže shrnuto: počkej aspoň měsíc, pak klidně začni s malou dávkou a sleduj. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
5. 7. 2023
Matěj Kříž

Po přesazení orchideje doporučuju počkat aspoň měsíc s hnojením. Je to proto, že rostlina je už stresovaná z přesazení a hnojení by jí mohlo víc uškodit než pomoct. Když ji hned po přesazení začneš hnojit, můžeš ji spálit nebo zhoršit situaci, zvlášť pokud je substrát čerstvý a ještě se nespojil s kořeny.

Jakmile uplyne ten měsíc a orchidej začíná mít nový růst, tak můžeš začít s hnojivem. Používej speciální hnojivo pro orchideje, co má vyvážené složení, a určitě ho nařeď podle pokynů na obalu. Většinou je lepší začít s nižší koncentrací, aby si rostlina zvykla a případně nevyhořela.

Co se týče frekvence, tak jednou za 2-4 týdny by mělo stačit, záleží na tom, jak reaguje. Taky sleduj, jestli se substrát rychle nevysušuje nebo nezatéká voda. Pokud vidíš nové kořeny nebo listy, to je dobré znamení, že můžeš pokračovat v hnojení. Hlavně buď trpělivý a dej jí čas.

145 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2022
Miroslav Moravec
Meskalin.cz/Články/Pestování vzácných orchidejí
Klíčové živiny pro zdravý růst orchidejí: Co a kdy hnojit?Objevte, jaké jsou klíčové živiny pro orchideje a jak správně hnojit vaše květiny, aby rostly zdravě a krásně. Získejte tipy a triky pro úspěšné pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky