Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuje kaktus, aby dobře rostl?

Co potřebuje kaktus, aby dobře rostl?

Zajímá mě, co vlastně kaktusy potřebují, aby se jim dařilo a rostly jak mají. Před časem jsem si pořídil pár různých druhů kaktusů a teď si nejsem jistý, jestli jim dávám to, co potřebují. Je pravda, že jsem slyšel, že kaktusy nemají rády moc vody, ale kolik je vlastně tak akorát? A co slunce? Jak moc slunečního světla by měly mít? Slyšel jsem, že některé druhy mají raději stín a jiné zase přímé slunce. Taky by mě zajímalo, jaký typ půdy je pro ně nejlepší. Mám použít speciální substrát pro kaktusy, nebo si mohu připravit směs sám? A co hnojivo? Jak často bych měl kaktusy hnojit a jaké hnojivo je pro ně vhodné? Taky jsem narazil na nějaké informace o správném teplotním režimu a vlhkosti vzduchu. Jaký je ideální rozsah teplot pro růst kaktusů? Jsou citlivé na mráz? A co s nimi v zimě, když je venku chladno? Mám je raději přenést dovnitř, nebo je nechat venku? Budu vděčný za každou radu a zkušenost, protože bych rád zajistil svým kaktusům co nejlepší podmínky pro růst a zdraví.

177 slov
1.8 minut čtení
4. 9. 2023
Jindřich Buchta

Kaktusy jsou celkem nenáročné, ale je dobrý vědět pár základních věcí. Voda je pro ně problém – moc vody a uhnívají, málo a uschnou. Takže ideálně zalévat tak jednou za dva týdny, v zimě klidně ještě méně. Záleží na počasí a ročním období.

Co se slunce týče, většina kaktusů miluje přímé sluníčko, klidně 6 hodin denně. Ale pozor, některé druhy můžou trpět spálením, takže je dobrý začít pomalu a pak přidávat. Pokud máš kaktusy, co mají radši stín, dej jim víc obalu.

Půda by měla být dobře propustná. Můžeš koupit speciální substrát pro kaktusy nebo si udělat vlastní směs s pískem a perlitem, aby se voda nedržela. Hnojit stačí tak jednou za měsíc během vegetačního období, použij hnojivo pro sukulenty.

Teplota by měla být ideálně kolem 20 až 30 °C během léta a v zimě radši pod 10 °C nechat uvnitř, když je venku mráz. Kaktusy moc mrazuvzdorný nejsou. Takže pokud jsou venku a chladne, radši je přenést dovnitř. Takhle by měly být v pohodě.

162 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Robert Beran

Kaktusy jsou fakt docela nenáročný, ale pár věcí je dobrý mít na paměti. Co se týče vody, tak jo, mají rády sucho. Stačí je zalít jednou za měsíc v létě, a na podzim a v zimě klidně ještě míň. Vždycky je lepší nechat substrát porád proschlej než aby stály ve vodě, to pak hnijou. S tím sluníčkem – většina kaktusů miluje přímé slunce, ale záleží na druhu. Některé chtějí víc stínu, takže se podívej na konkrétní druhy, co máš. Půda by měla být dobře propustná, ideálně speciální substrát pro kaktusy nebo si můžeš udělat směs s pískem, perlitem a zeminou. Hnojivo dávám tak jednou za dva měsíce v létě, použij nějaký hnojivo pro sukulenty. Teploty – kaktusy snesou horko i chlad, ale pozor na mráz. V zimě je lepší je přenést dovnitř nebo jim zajistit nějakou ochranu. Takže to shrnu: míň vody, hodně slunce (ne všichni), dobrá půda a hnojit občas. A nezapomeň na teploto – mráz fakt nemají rádi.

160 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2023
Lukáš Černý
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak vybrat nejlepší sukulent pro vaše bytové podmínky?Průvodce výběrem sukulentů, které se nejlépe hodí do různých typů domácností na základě světelných podmínek a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
13. 1. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky