Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty na okně orientovaném na sever?

Můžu pěstovat sukulenty na okně orientovaném na sever?

Zajímá mě, jestli je možné pěstovat sukulenty na okně, které je orientované na sever. Slyšel jsem, že tyto rostliny potřebují hodně slunce, ale co když moje okno nedostává přímé sluneční světlo? Mám doma pár druhů, jako jsou například aloe vera a nějaké menší kaktusy, a chtěl bych je mít vystavené na okenním parapetu. Mám strach, že budou trpět nedostatkem světla a že se jim nebude dařit. Mohu je tam tedy mít bez obav nebo by bylo lepší najít jiné místo? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické tipy, jak o sukulenty pečovat v takových podmínkách, třeba jak často je zalévat nebo jestli by měly být nějakým způsobem doplňkově osvětlovány umělým světlem. Děkuji všem za rady!

116 slov
1.2 minut čtení
20. 5. 2022
Luboš Fojtík

Pěstovat sukulenty na severním okně je trochu gamble, protože většina sukulentů potřebuje hodně slunce. Ale neznamená to, že to nejde. Aloe vera a menší kaktusy by mohly přežít, ale budeš muset víc hlídat, aby měly dost světla. Zkus je občas otáčet, aby se vyrovnaly s nedostatkem slunce. Možná bys měl zvážit umělé osvětlení, pokud chceš, aby rostly zdravě. LED lampy jsou dobré pro doplňkové světlo. Co se týče zalévání, dej pozor, abys to nepřehnal - sukulenty radši sucho. Takže tak jednou za 2-3 týdny bude asi v pohodě. Drž jim palce!

91 slov
0.9 minut čtení
9. 6. 2024
Kateřina Kafková

Sukulenty jsou dost odolné, ale na severním okně to bude pro ně výzva. Nedostatek přímého slunečního světla může způsobit, že budou slabé a vytáhnou se za světlem, což není ideální. Můžeš je tam mít, ale asi budeš muset vymyslet, jak je osvětlit. Zkus použít nějaké LED grow light, to by mohlo pomoct. Jak často zalévat? To záleží na počasí a vlhkosti, ale obecně platí, že méně je víc. Nech substrát mezi zaléváním trochu proschnout, to je pro ně klíčový tip. Pokud máš možnost je občas přemístit na lépe osvětlené místo, bylo by to super. Hlavně sleduj, jak se chovají – pokud začnou hnít nebo žloutnout, tak něco není v pořádku.

110 slov
1.1 minut čtení
3. 6. 2024
Karolína Kalousová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak vybrat nejlepší sukulent pro vaše bytové podmínky?Průvodce výběrem sukulentů, které se nejlépe hodí do různých typů domácností na základě světelných podmínek a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
13. 1. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky