Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měla přesazovat sukulenty?

Jak často bych měla přesazovat sukulenty?

Mám takovou otázku ohledně péče o mé sukulenty, které mám už nějakou dobu. Zajímalo by mě, jak často bych je měla přesazovat, protože jsem slyšela různé názory. Někdo říká, že stačí jednou za pár let, jiní doporučují častěji. Vím, že sukulenty jsou docela odolné rostliny a nemají rády přemokření, takže bych se ráda ujistila, že je s nimi zacházeno správně. Mám pocit, že některé z nich už vyrostly z květináče a potřebovaly by víc místa, ale nevím, jestli je to důvod k přesazení. Taky jsem slyšela, že se to liší podle druhu sukulentu – co když mám různé druhy v jedné skupině? Jak to vůbec funguje? A co když je přesadím na jaře, ale pak se ukáže, že je to špatný čas? Jaký je vlastně nejlepší čas na přesazování sukulentů? Je dobré je přesazovat po nakoupení nebo je nechat chvíli v klidu? Chtěla bych znát názory ostatních a jejich zkušenosti, aby moje rostlinky byly šťastné a zdravé. Děkuju!

158 slov
1.6 minut čtení
8. 11. 2024
Ladislav Vlk

Sukulenty se obvykle přesazují jednou za pár let, ale záleží na tom, jak rychle rostou. Pokud vidíš, že už mají málo místa, tak je určitě čas na nový květináč. Většinou je lepší přesazovat na jaře, když rostliny začínají růst, ale pokud už jsou v špatném stavu nebo mají kořeny ven z květináče, tak to udělej hned. Když koupíš sukulenty v obchodě, doporučuje se je nechat asi týden v klidu, aby si zvykly na nové prostředí. Každý druh může mít trochu jiný přístup, ale většinou platí, že je nesmíš přemokřit. Takže když už chceš přesazovat, dej jim dobrou půdu a nechej je pak aspoň pár dní bez vody.

107 slov
1.1 minut čtení
13. 11. 2024
Jindřiška Kopalová

Sukulenty se většinou přesazují jednou za dva až tři roky, ale záleží na tom, jak rychle rostou a jak se jim daří. Když vidíš, že kořeny vycházejí z dírky na dně květináče nebo že rostlina vypadá přeplněná, je čas na přesazení. Pokud máš různé druhy, tak se snaž dodržovat podobné podmínky pro všechny – třeba stejnou půdu a podobnou zálivku. Nejlepší čas na přesazení je jaro, když začínají růst. Po koupi je dobrý nápad nechat je pár dní aklimatizovat, než je přesadíš. Hlavně dávej pozor na to, aby ses vyhnula přemokření! Takže si zjisti, co potřebuje každý druh a pak se neboj experimentovat.

103 slov
1 minut čtení
19. 12. 2024
Lenka Havlíková
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky