Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na přesazení kaktusů?

Kdy je nejlepší doba na přesazení kaktusů?

Mám takový dotaz ohledně přesazení kaktusů, protože jsem si všiml, že některé z mých rostlinek možná potřebují nový květináč. Zajímalo by mě, kdy je vlastně ta nejlepší doba na přesazení kaktusů? Četl jsem něco o jarním období, ale nejsem si úplně jistý. Je pravda, že během léta by to mohlo být problematické? Jaké jsou signály, podle kterých poznám, že je kaktus připraven na přesazení? Mám se bát, že když ho přesadím v nesprávnou dobu, tak mu to uškodí? A co substrát? Musím ho měnit každý rok nebo stačí jen občas? Jak velký květináč bych měl zvolit? Budu vděčný za všechny rady a postřehy od zkušenějších pěstitelů! Děkuji!

107 slov
1.1 minut čtení
29. 10. 2024
Jitka Jiránková

Tak jo, kaktusy se obvykle nejlíp přesazují na jaře, když začnou růst. To je ideální doba, protože mají víc energie a šance, že se chytí na nový substrát, je větší. Když to uděláš v létě, tak si dej pozor, aby nebyly moc osluněný a neúpalily se, protože po přesazení potřebují nějaký čas na aklimatizaci.

Signály, že je kaktus připraven na přesazení, jsou třeba kořeny vyčuhující z dírek v květináči nebo pokud už rostlina vypadá přeplněná a substrát je rozpadlý. Pokud vidíš, že substrát je rozpadlej nebo plnej soli, tak to taky může být znamení.

Není nutný měnit substrát každý rok, stačí to jednou za pár let, ale když vidíš, že se zhoršil nebo je málo živin, tak ho klidně vyměň. Co se týče velikosti květináče, tak zvol mírně větší než ten předchozí – ne moc, aby se mu nedařilo v přemokření. Drž se zlatého pravidla: radši menší než větší!

149 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2023
Václav Vrba

Nejlepší doba na přesazení kaktusů je určitě na jaře, když začínají růst. V létě bys měl být opatrnej, protože kaktusy jsou aktivní a stres z přesazení by jim mohl uškodit. Jestli vidíš, že kořeny koukají ven z drenážních otvorů nebo substrát je už rozložený, tak to je jasný signál, že je čas na změnu. Při přesazení se neboj, ale buď opatrnej, aby ses vyhnul poškození kořenů. Co se substrátu týče, tak je dobrý měnit ho aspoň každých pár let nebo když vidíš, že už není v dobrým stavu. Velikost květináče by měla být jen o kousek větší než ten současný, nemá smysl dávat kaktus do obřího květináče, protože to může způsobit hnilobu kořenů. Takže shrnuto - jaro, sleduj kořeny a měň substrát podle potřeby.

124 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Ludmila Valentová
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Kdy je nejlepší čas na přesazení exotických rostlin a jak to provést správněNaučte se, jak správně přezazovat exotické rostliny. Zjistěte, kdy je ten pravý čas a jak tuto operaci provést bez poškození vašich zelených miláčků.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky